Арештовувати в Україні стали на 41% рідше

Читать на русском

В 2013 році кількість випадків застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою скоротилася на 41% порівняно зі статистикою минулого року.

Про це делегації Європейського комітету з питань запобігання катуванням повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олександр Гончаров, передає «Слово і діло» з посиланням на УЗГ МВС України.

Зі слів Гончарова, така тенденція пов’язана з нововведеннями, запровадженими новим Кримінальним процесуальним кодексом, зокрема розширенням списку запобіжних заходів.

Так, за інформацією керівника Головного слідчого управління МВС, з початку 2013 року стосовно 27 тисяч підозрюваних було застосовано особисте зобов'язання, стосовно 4,4 тисяч - домашній арешт, до 737 і 500 підозрюваних застосовувались відповідно застава і особиста порука.

Позитивними нововведеннями нового КПК Гончаров також назвав забезпечення реальної змагальності сторін, усунення дублювання процесуальних дій, введення в кримінальне судочинство інституту угод, обрання запобіжного заходу виключно слідчим суддею.

Зі слів керівника ГСУ, наразі угодою закінчується кожне шосте кримінальне провадження, а з початку 2013 року до суду направлено близько 20 тисяч обвинувальних актів з угодами про примирення та визнання вини.

Як зазначив Гончаров, з початку року зареєстровано понад 1,1 млн. заяв і повідомлень про злочини, а щодоби реєструється 4,4 тисячі правопорушень.

Нагадаємо, 27 лютого 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка пообіцяв, що на початку 2014 року буде прийнято Кодекс про кримінальні проступки.

14 листопада 2012 року нинішній голова Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко дав обіцянку створити моніторинговий центр для впровадження нового КПК, який буде відстежувати всі проблемні ситуації з застосування норм нового кодексу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: