Через націоналізацію з України підуть всі інвестори – експерт

Читать на русском

Всі підприємства в Україні були приватизовані з порушенням правил. Процес націоналізації не матиме тих позитивів, на які всі очікують.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, коментуючи заяву Коломойського відносно націоналізації незаконно приватизованих підприємств.

«На отримання прибутку до Бюджету у випадку націоналізації не варто сподіватись. Бюджет нічого не отримає. Хіба що потім у вигляді прибутку від цього підприємства або перепродажу цього майна в майбутньому, після того, як воно буде націоналізовано. Але обидва ці варіанти є довгостроковими. Прибуток отримується за результатами за рік. Перепродаж в нинішніх умовах – взагалі суперечливий момент», – вважає Несходовський.

За словами експерта, приватизація майже всіх підприємств була здійснена з порушеннями.

«Особливо це стосується таких порушень, як знижена вартість, порушення конкурсу, наявність лише одного учасника, створення штучних умов. Таких підприємств дуже багато, але потрібно зважати на те, що така націоналізація може призвести до відторгнення від України іноземних інвесторів», – пояснює спеціаліст.

Підсумовуючи, він наголосив, що якщо в країні хоч раз відбувся процес націоналізації, у інвестора втрачається довіра. Єдина можлива умова – це націоналізовувати не лише через порушення конкурсу, а через те, що власники підприємств брали участь у фінансуванні тероризму та розвалі країни.

Нагадаємо, тему націоналізації дав Ігор Коломойський, заявивши на засіданні Спецкомісії ВР з питань приватизації про необхідність перегляду результатів приватизації колишнього держхолдингу «Укррудпром», стверджуючи про її незаконність.

Крім того, Коломойський, шляхом звернення до судів з приводу «Західенерго» і «Закарпаттяенерго», почав кампанію реприватизації, покликану відновити справедливість нечистоплотних угод між політиками та олігархами за всі попередні роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: