Військова поліція позбавить повноважень Міноборони та Генштаб – експерт

Читать на русском

Законопроект «Про військову поліції» переписаний частинами з чинного закону «Про військову службу правопорядку».

Про це «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, пояснюючи, в чому завдання військової поліції.

«Законопроекти про військову поліцію та військові прокуратури не будуть суперечити чи дублювати один одного, тому що у них абсолютно різні функції. Прокурори будуть розслідувати кримінальні провадження до того часу, як з'явиться Державне бюро розслідувань. Військові поліціанти, якщо їх створять і як слідчих у тому числі, будуть розслідувати військові злочини. Прокурори будуть за ними лише наглядати і здійснювати керівництво», – пояснює експерт.

Водночас, за словами спеціаліста, законопроект «Про військову поліцію» не може бути прийнятий, тому що він явно суперечить Конституції.

«Зокрема, слід зазначити, що законопроект порушую статтю 17, в якій чітко окреслено, що військові формування, навідміну від поліцейських органів ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод людини. А згідно цього проекту права військовослужбовців обмежуються іншими такими ж військовослужбовцями. Таке обмеження може здійснюватись лише спеціально підготовленими особами, які виконують поліцейські функції», – розповідає він.

За його словами, з огляду на це військова поліція має бути створена  як військове формування, але тоді вона не може виконувати функції слідчі та оперативно-розшукові і т.п. Тобто лише функції охорони, розшуку.

«Якщо ж військовій поліції хочуть надати функції слідчі тоді вона не може складатися з військовослужбовців, а це мають бути або держслужбовці, або фахівці з рангами», –наголошує експерт.

Підсумовуючи, Микола Хавронюк зазначає, що ще однією проблемою є те, що військова поліція, так як вона виписана в проекті матиме юрисдикцію всіх військових формувань. А не лише Збройних сил. Тому не ясно, яким чином міністр оборони і керівник Генштабу будуть керувати військовою поліцією, якщо вони не мають права втручатися в діяльність СБУ, Нацгвардії та інших військових формувань.

«Загалом цей закон переписаний частинами із чинного закону «Про військову службу правопорядку», – резюмує фахівець.

Читайте також: Луценко запропонував «свою» Національну поліцію

Нагадаємо, що 26 січня 2015 року система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала обіцянку народного депутата України Миколи Паламарчука, що служити у військовій поліції будуть люди, які пройшли люстраційну перевірку.

Нагадаємо, що 21 січня 2015 року в парламенті був зареєстрований законопроект «Про військову поліцію».

Крім того, зазначимо, що обіцянку про створення Національної поліції давав нині діючий міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Так, 18 вересня 2014 року глава МВС заявив, що замість міліції буде створена Національна поліція.

Матеріали за темою:

Закон про Національну поліцію: основні положення (інфографіка)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: