Грошей, наданих «Нафтогазу», вистачило б на 500 грн субсидій кожній родині

Читать на русском

Експерт з енергетичних питань розповів, чому при наявності газу українського видобутку, собівартість якого менше, ніж з Європи, ціна на газ для українців, така ж як за імпортний. Суть в тому, що в Україні немає дешевого власного видобутку газу, і така думка населенню нав'язується політиками.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт в області енергетики і газу НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

«Поняття ціни та собівартосі не потрібно плутати. Причому собівартість теж різна. Є собівартість для інвестора, а є для самої компанії. В нашому випадку – це собівартість для визначення тарифу. Це хибна думка, що в Україні дешевий газ. В Україні виснажені родовища, низька енерговіддача і тому казати, що в нас менша собівартість газу, ніж в Європі – нонсенс. Насправді ж , це є думка, яку навязують нам політики, які вважають, що у нас не потрібно розвивати власний видобуток. Для того, щоб забезпечити власну енергетичну незалежність потрібні кошти вкладені у видобуток, у геологічну розвідку, буріння пошукових свердловин, в їх промислову експлуатацію, підвищення коефіцієнта газовіддачі», – розповідає Рябцев.

За його словами, якщо реалізовувати все від собівартості, то це означитеме, що в розвиток взагалі не буде спрямовано жодних коштів.

«З цього не вийде дешевого газу для населення. В Україні вже був дешевий газ для народу. Що в результаті вийшло: жодних здобутків у енергозбереженні»

«Варто відзначити, що кошти якими зараз дотуються видобувні компанії з бюджету – на $8,5 млрд золотовалютних резервів, профінансований НАК «Нафтогаз» та його борги. Якщо усе це розділити на адресні допомоги усім українським домогосподарствам, то в результаті вийде – 500 гривень на місяць. Сумму в 500 грн на місяць могло б отримувати кожне домогосподарство, як компенсацію за підвищення тарифів. Але їх віддали – Нафтогазу», – пояснює експерт.

Підсумовуючи, він зазначає, що з бюджету потрібно брати гроші не на фінансування видобувних компаній чи компенсацію їхніх боргів, а на адресну допомогу населення, яке не може сплачувати такі тарифи.

Читайте також: Замість реструктуризації «Нафтогазу», Яценюк укріплює його монополію

Нагадаємо, раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що український уряд розглядає питання підвищення тарифів на газ для населення в 3-5 разів, але з паралельним наданням субсидій для тих, хто не зможе оплатити всю суму.

Також, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив, що кошти, які більше не йтимуть на дотацію «Нафтогазу», за рахунок підвищення тарифів на газ для населення будуть направлені на пільги та субсидії.

Відзначимо, зараз ціна на газ для населення коливається від 1182 до 4011 грн за тисячу кубометрів, залежно від наявності лічильників та обсягів споживання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: