Ціна на газ в новому році підніметься в 3-5 разів – глава НАК «Нафтогаз»

Читать на русском

В уряді обговорюється питання підвищення тарифів на газ для населення в 3-5 разів, але із паралельним наданням субсидій для тих, хто не зможе оплатити всю суму.

Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв в ефірі «5 каналу», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Цензор.НЕТ.

«Зараз обговорюється план підвищення тарифів на газ. Зараз уряд розглядає можливість підняття цін до обґрунтованого ринкового рівня. Паралельно з цим - надання субсидій саме тим верствам населення, яким це потрібно, у грошовому еквіваленті», - повідомив Коболєв.

За його оцінками, населення може досить легко знизити споживання газу із нинішніх 22-23 млрд кубометрів на рік на 5-10 млрд, що дозволить зекономити $3,5 млрд, а зростання тарифів зменшить нагромадження на бюджет.

«Зараз обговорюється справедлива ціна. Я думаю, що ми говоримо про підвищення цін в рази: від трьох до п'яти разів. У тому випадку, коли споживач не зможе платити повністю, різниця може бути компенсована субсидією», - пояснив він.

Крім того, Україні не вистачає 17 млрд кубометрів газу, щоб пережити зиму, і тому Україна відновила імпорт газу із Росії.

Хоча прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 26 вересня 2014 року запевняв: запасу газу в підземних сховищах вистачить на осінньо-зимовий період.

Читайте також: Яценюк створить ще одну бюрократичну одиницю в Міноборони?

Нагадаємо, що раніше Андрій Коболєв говорив про те, що Україна може придбати у Росії до 5 млрд куб. м газу в рамках «зимового пакету» домовленостей.

Також Арсеній Яценюк обіцяє до 2016 року ввести в експлуатацію додатковий газопровід між Україною та Польщею. Він дозволить отримувати додаткові 80 млн кубометрів газу і кувати весь необхідний газ в ЄС.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: