Хто узурпує владу: Турчинов чи Порошенко? (Огляд соціальних мереж)

Читать на русском

Сьогоднішній парламентський день безсумніву увійде в історію. Хтось запам'ятає його черговою штовханиною депутатів, спровокованою заявами Олега Ляшка стосовно 3 мільйонів доларів, які нібито пропонував йому Нестор Шуфрич у червні 2012. 

Для когось знаковою залишиться фраза міністра фінансів Наталії Яресько, яка коментуючи законопроект про введення на наступні 12 місяців додаткового імпортного збору у розмірі 5-10%, промовила в сторону нардепів «...йдіть всі на.. до будинку після цього». 

А для більшості, як вдало підмітив позафракційний народний депутат Борис Філатов, парламент залишиться цирком.

«Причому цирк зі всіма атрибутами. Є свої клоуни. Також виступають артисти розмовного жанру. Дресирувальники з особистими ручними тваринами. Навіть в наявності є пара стрибунів на батуті, силових гімнастів і дівчаток на кулі. Є особливо обдаровані персонажі, що зловили зоряну хворобу, не дивлячись на відсутність таланту і творчої кар'єри. Ну і звичайно, фокусників і ілюзіоністів взагалі завалися», – написав він у Facebook.

«Апофігєй» циклу кулуарної драми «крісло для Турчинова»

Однак, найбільш резонансною темою дня, що минає – було питання прийняття змін до закону про РНБО. Хто пам'ятає, «масла у вогонь» депутати підлили щодо цього ще у вівторок. Але сьогодні, таки «протиснувши» закон через парламент, вся країна спостерігала весь «апофігєй» циклу кулуарної драми «крісло для Турчинова». Найкраще попурі можна було спостерігати в соцмережах.

«З почином! Верховна Рада повторює помилки 16 січня 2014 року. Голосування за закон про РНБО, який створює нову гілку владу з РНБО і наділяє Турчинова повноваженнями віце-президента, відбулося всупереч Конституції, регламенту та здоровому глузду. Питання проломили через коліно. Конституцією витерли ноги. Нашу поправку навіть не поставили на голосування», – прокоментував ситуацію одразу після голосування колишній журналіст і народний депутат Сергій Лещенко.

На що у відповідь отримав коментар від одного із користувачів у Twitter «проблема не в тому, що старі порушують регламент, проблема в тому, що молоді безхребетні. І не мають яєць з цим боротися».

Солідарний із Лещенком й інший депутат-медійник Мустафа Найєм. Він назвав проголосовані сьогодні зміни до закону про РНБО наслідком домовленостей, розподілу влади, балансування, але ніяк не необхідності. Хоча й така реакція не зовсім влаштувала користувачів, котрі в коментарях почали пропонувати йому покинути фракцію.

«Гройсман поводиться як аферист» - користувачі соціальних мереж

«Я б на місці Ваших колег покинув таку фракцію. Гройсман поводиться як аферист, не дає слова. Всередині фракції немає взаємоповаги. Діє суто право сили. За що Майдан стояв? За точно такі ж підходи? Ні. Люди стояли за прозорість, за відвертість, за демократичність в обговоренні і ухваленні законів. Знову кулуарщина, знову договорняки», – емоційно підмітив користувач з ім'ям Andrii Antoniuk.

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вдало підмітив з цього приводу, що сьогоднішнім рішенням ВРУ депутати проклали собі дорогу в пекло і стали на дорогу самознищення.

Однак, не всі висновки в соціальних мережах по РНБО вели в сторону парламенту і персонально Олександра Турчинова.

Блогер і телеведучий Сергій Руденко звернув увагу людей на те, що рішення по РНБО більше грає на руку не скільки Турчинову, як Порошенку.

«Розширення повноважень РНБО – це розширення повноважень перш за все Президента Порошенка, бо Президент – голова Радбезу. Саме він візує усі рішення - до виконання виконавчою владою своїм указом. Якщо говорять про узурпацію влади РНБО, то треба говорити про узурпацію Петром Порошенком? Правильно», – написав він.

В той же час політолог Тарас Березовець, прямо протилежної думки. «Вважаю виправданим ухвалення закону про розширення повноважень Радбеза. Надто багато емоцій довкола по суті технічного рішення... РНБО і так був конституційним органом, а новий закон прописує його повноваження згідно вимоги Конституції. Правда в тому, що «золотий» склад аппарату РНБО зразка 2000-2005 рр. вже не зібрати. Частина людей в бізнесі, частина в інших структурах, частина в політиці. Але Турчинову варто все ж спробувати повернути Радбезу репутацію головного think tank країни. Інакше сенсу міняти закон не було», – констатував він.

Хоча все ж, судячи із останніх днів роботи і дискусій в середині коаліції, велике питання скільки їй вдасться взагалі провести законодавчих змін у такому форматі. Адже як добре підмітив нардеп Антон Геращенко, «БЮТ схоже робить нову форму роботу коаліції по-українськи – куди хочу туди і поверну». Відчувається рука досвідченого майстра, переконаний політик.

То невже рішення подібні змінам по РНБО можуть реально знищити коаліцію?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: