Міністерство охорони здоров'я фінансує фармацевтичний ринок лише на 15%

Читать на русском

Екс-заступник міністра охорони здоров'я України В'ячеслав Передерій, наголошує, що акцент потрібно робити на рівномірномірному фінансуванні препаратів замість одноразової річної закупівлі та якості ліків.

Так спеціаліст прокоментував «Слову і Ділу» ситуацію з державними закупівлями ліків та співпрацею МОЗ з міжнародними організаціями.

«Не виключаю, що, можливо, закупівля медикаментів через ЮНІСЕФ - це шанс вчасно закуповувати всі необхідні медичні препарати, але не думаю, що в реформуванні медицини це ключове питання. Важливим, на мою думку є інші показники, а саме те, що близько 70% ринку в натуральному вираженні становлять зараз препарати локального виробництва і у зв’язку з цим локальні виробники займають дуже сильні ринкові позиції. Напевно, це один з небагатьох споживчих ринків, де препарати локального виробництва займають левову частку в натуральному вираженні, тому МОЗ має звернути увагу на цей факт», - каже спеціаліст.

З його слів, також потрібно розуміти, що український фармацевтичний ринок на 85% фінансується пацієнтом, і українському пацієнтові не суть важливо, хто виробляє ліки, звідки вони завезені, вітчизняні вони чи імпортні, а важливо, щоб вони були ефективними.

Читайте також: Кличко звинуватив Яценюка у викачуванні грошей зі столичного бюджету

Нагадаємо, 13 листопада Віталій Кличко заявив, що якщо Кабінет міністрів негайно не профінансує захищені статті столичного бюджету, тисячі тяжкохворих киян із дня на день залишаться без медичного забезпечення.

В свою чергу прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що на казначейському рахунку Києва - більше півмільярда гривень і столичний бюджет має кошти та може самостійно вирішити зараз невідкладну проблему з гемодіалізом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: