На Зеленського готували замах на території Польщі: СБУ розповіла подробиці

Читать на русском
Громадянин Польщі, який працював на ГРУ, пропонував російським спецслужбам влаштувати замах на президента України Зеленського.
фото СБУ

Служба безпеки, Офіс генерального прокурора та польські правоохоронці викрили громадянина Польщі, який пропонував російській військовій розвідці спланувати замах на президента України Володимира Зеленського.

Про це повідомила пресслужба СБУ та Офіс генпрокурора у четвер, 18 квітня.

Зеленський про п'ять замахів на життя: це як Covid, з кожним разом стає легшеЗеленський розповів, що спецслужби попередили щонайменше п'ять чи шість змов з метою його вбивства. Він порівняв це з ковідом – щоразу замахи сприймати легше.

«За даними слідства, задумом фігуранта був збір та передача країні-агресору інформації про безпеку аеропорту Жешув-Ясьонка. Це мало, серед іншого, допомогти російським спецслужбам спланувати можливий замах на Президента України Володимира Зеленського під час його перебування на території Польщі», – йдеться у повідомленні.

У пресслужбі Офіса генпрокурора розповіли, що зловмисник налагодив контакт із представниками командування ЗС рф з власної ініціативи, а також повідомив їм, що готовий працювати на користь ворожої військової розвідки.

Зазначається, що співробітники СБУ та українські прокурори у межах надання міжнародно-правової допомоги поінформували польських правоохоронців про можливе вчинення замаху, а також надали їм ключові докази у цій справі.

«Завдяки успішним діям та оперативному обміну інформацією між країнами завербованого агента спецслужб рф вдалося ідентифікувати та затримати на території Польщі», – зазначили в СБУ.

Польська прокуратура звинуватила ворожого агента в готовності діяти на користь іноземної спецслужби, що кваліфікується за ст. 130 §3 Кримінального кодексу Польщі.

Сьогодні, 18 квітня, за клопотанням польської прокуратури Окружний суд Варшави застосував щодо фігуранта запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Розслідування проводить Агентство внутрішньої безпеки під наглядом Національної прокуратури Польщі.

Нагадаємо, у листопаді минулого року повідомлялося, що українські спецслужби попередили щонайменше п'ять чи шість змов з метою вбивства президента Володимира Зеленського.

У ГУР розповідали, скільки замахів пережив головний військовий розвідник України Кирило Буданов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: