Омбудсмен розповів, коли російська мова майже повністю зникне з українських телеефірів

Читать на русском
Вже через три місяці російська мова майже зникне з українських ефірів, оскільки набудуть чинності деякі пункти закону Про медіа.
facebook.com/govuamova

З 7 липня цього року набирає чинності один із пунктів закону «Про медіа», який зміцнює положення щодо застосування державної мови в україномовних телевізійних програмах.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень у Facebook.

Мовний скандал із Іриною Фаріон: як розвивалися подіїСтався черговий скандал з Іриною Фаріон – вона розкритикувала російськомовних бійців ЗСУ. У чому суть її висловлювань і що сталося далі – на інфографіці.

За його словами, пункт 6 частини 8 статті 40 закону України «Про медіа» посилює вимоги щодо використання державної мови в ефірах українського ТБ.

«Відтак, вже за три місяці використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах. А усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською», – заявив Кремень.

Він зазначив, що це сприятиме припиненню в телевізійних та радіоефірах режиму українсько-російської двомовності, який, за визначенням Конституційного Суду України, не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної та є порушенням права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

«Сьогодні в телеефірах загальнонаціональних телевізійних каналів практикується українсько-російська двомовність, за якої учасники застосовують російську мову без перекладу, озвучення чи субтитрування державною мовою. З 17 липня така практика буде припинена. Української стане більше!», – додав він.

Нагадаємо, в Україні відкриють мовні курси для військовослужбовців Сил оборони, які хочуть покращити свої знання державної мови.

Раніше омбудсмен закликав не спекулювати на мовній темі та не пропагувати «дві України».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: