Лубінець про мобілізаційний закон: тепер процедура виглядатиме максимально демократично

Читать на русском
Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував ухвалення комплексного закону про мобілізацію.
Фото: РБК-Україна

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував ухвалення комплексного закону про мобілізацію.

Заяву омбудсмана цитує Укрінформ.

Мобілізація в Україні: головне із ухваленого законопроєктуГоловне з ухваленого закону про мобілізацію – нові обов'язки для чоловіків, право на відстрочку та бронь, обмеження для ухилянтів, мотивація для військових.

Лубінець вважає, що мобілізаційний закон, ухвалений Радою, – це «найкращий варіант, на який ми могли сподіватися».

«Принципові зауваження, які я направив як уповноважений на профільний комітет, на мій погляд, практично всі були враховані», - сказав він.

За словами омбудсмана, суспільство має розуміти, що зараз на лінії фронту тривають надзвичайно тяжкі бої. Військові потребують відпочинку, тому для відпусток та ротацій потрібно збільшити кількість мобілізованих до лав ЗСУ.

«Але, на мій погляд, тепер процедура виглядає максимально демократично, без примусу. Всі військовозобов'язані мають пройти процедуру, зокрема перевірку своїх даних у реєстрі, і після цього ті, хто не виконуватимуть норми закону, будуть підпадати під дії знову ж таки демократичних принципів у нашій державі», – стверджує Лубінець.

Нагадаємо, законопроєкт про мобілізацію був ухвалений у другому читанні 11 квітня. Сьогодні цей документ підписав президент Володимир Зеленський.

У лютому Лубінець заявляв, що урядовий законопроєкт про мобілізацію містить низку антиконституційних та суперечливих норм. Однак згодом він закликав прийняти його у першому читанні.

Раніше у Міноборони заявили, що вже оцифрували дані всіх чоловіків мобілізаційного віку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: