Скасування статусу «обмежено придатний»: кому і коли потрібно повторно пройти ВЛК

Читать на русском

В Україні скасовано статус «обмежено придатний» для військовозобов'язаних чоловіків – президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон. Закон передбачає лише два статуси – «придатний» чи «непридатний» до військової служби. Це означає, що чоловіки, які раніше були визнані «обмеженими придатними», мають пройти повторну лікарську комісію. У який термін це потрібно зробити і яке рішення може винести ВЛК – на інфографіці «Слово і діло».

Норму про скасування статусу «обмежено придатний» передбачено в законі про забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Він підписаний Зеленським і набуде чинності через місяць після опублікування – 4 травня 2024 року.

Відповідно до закону, для військовозобов'язаних тепер є лише два статуси – «придатний» чи «непридатний». Але скасування «обмеженої придатності» не означає автоматичного присвоєння іншого статусу – рішення прийматиметься за підсумками повторного проходження військово-лікарської комісії.

У законі йдеться, що обмежено придатні громадяни мають пройти повторну ВЛК протягом дев'яти місяців після набуття ним чинності – тобто до 4 лютого 2025 року.

Повторна ВЛК може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку або придатними (тоді вони зможуть проходити службу).

Обмежено придатні військові на повторній ВЛК також будуть або визнані непридатними з подальшим звільненням, або придатними та зможуть продовжити службу.

Наразі (протягом трьох місяців) уряд має розробити оновлений перелік захворювань для визначення придатності чи непридатності до військової служби. Запропоновані зміни до наказу №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України» передбачають п'ять статусів:

  • непридатні до військової служби зі зняттям з військового обліку;
  • непридатні до служби із переоглядом через 6-12 місяців;
  • тимчасово непридатні, які потребують лікування, відпустки чи звільнення;
  • придатні;
  • придатні для служби у військових частинах забезпечення, ТЦК, вищих військових навчальних закладах та установах.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна рада ухвалила урядовий законопроєкт про зміну правил мобілізації. У матеріалі «Слово і діло» можна прочитати про те, як зміниться процес мобілізації, кому дадуть відстрочку або бронь, які будуть обмеження прав ухилянтів.

При цьому із законопроєкту було виключено норму про демобілізацію військових після 36 місяців служби. У Міноборони обіцяли розробити окремий законопроєкт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: