Армія Макрона: який військовий потенціал має Франція

Читать на русском

Трохи більше місяця минуло з того часу, як президент Франції Еммануель Макрон допустив відправлення військ в Україну. Своєю заявою Макрон сколихнув Європу і порушив усі «червоні лінії», що їх західні країни вибудовували протягом повномасштабної війни. Останнім часом Макрон неодноразово уточнював, що про відправку військ говорив лише у контексті тренувальної місії. Але ЗМІ писали, що він нібито готовий до такого сценарію «при просуванні російських військ до Одеси чи Києва». «Слово і діло» поцікавилося, яким військовий потенціал на сьогоднішній день має Франція.

Минулого року на тлі повномасштабного вторгнення росії в Україну парламент Франції підтримав 40%-ве збільшення військових витрат на наступні сім років. Як і пропонував Еммануель Макрон, у 2024-2030 роках країна витратить на оборону 413 млрд євро порівняно з попереднім планом у 295 млрд, затвердженим на 2019-2025 роки.

Такі значні кошти Франція планує витратити на модернізацію військового арсеналу, збільшення витрат на розвідку та розробку зброї дистанційного керування. У планах також подвоєння кількості резервістів, посилення кіберзахисту та нарощування виробництва зброї (зокрема для допомоги Україні).

Чисельність Сухопутних військ Франції на сьогоднішній день становить 114 тисяч осіб (плюс 23 тисячі резерву). Сюди також входять 9 тисяч військових Іноземного легіону. У Повітряних силах Франції налічується понад 40 тисяч осіб (5 тисяч у резерві), у Морських – 35 тисяч (5 тисяч у резерві). Ще 15 тисяч осіб служать у інших видах військ.

На озброєнні Франції є понад 210 гусеничних танків, понад 220 винищувачів (Rafale та Mirage), авіаносець Charles de Gaulle та 10 підводних човнів.

Крім того, Франція має четвертий за величиною у світі ядерний арсенал, що доставляється за допомогою підводних човнів і крилатих ракет повітряного базування. Згідно з відкритими даними, у Франції 290 ядерних боєголовок, які можуть нести 40 літаків наземного базування, 10 літаків морського базування та 4 атомні підводні човни.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про реакцію союзників на заяву Макрона про відправку військ до України.

ЗМІ писали, що його слова розлютили деяких союзників, зокрема американців.

Президент Володимир Зеленський, у свою чергу, запевнив, що французькі військові «не вмиратимуть в Україні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: