ЄС не визнає «вибори» росії на окупованих територіях і обіцяє наслідки для організаторів

Читать на русском
Євросоюз не визнає російські вибори на окупованих територіях України, керівництво рф та організатори зіткнуться з наслідками.
Reuters

Європейський Союз засуджує незаконне проведення «виборів» президента росії на тимчасово окупованих територіях України. Їхні результати не будуть визнані, а організатори зіткнуться з наслідками.

Про це йдеться у заяві Верховного представника Жозепа Борреля.

Путін править понад 9 тисяч днів: як довго утримували владу керівники росії та СРСРПутін править рф більше 9 тисяч днів. На інфографіці – як довго утримували владу керівники росії та СРСР.

«Так звані вибори на цих територіях є ще одним явним порушенням росією міжнародного права, включаючи Статут ООН, а також незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Посилаючись на дві резолюції ГА ООН від 12 жовтня 2022 року та 27 березня 2014 року, ми закликаємо росію поважати міжнародно визнані кордони та суверенітет України. Європейський Союз знову заявляє, що не визнає та ніколи не визнає ні проведення цих так званих виборів на території України, ні їхні результати. Вони недійсні і не можуть мати жодних юридичних наслідків. Політичне керівництво росії та ті, хто причетний до їх організації, зіштовхнуться з наслідками цих незаконних дій», – йдеться у заяві.

Євросоюз загалом розкритикував президентські «вибори» у росії: вони проходили на тлі зростання порушень громадянських та політичних прав, а багато кандидатів були позбавлені можливості балотуватися.

Крім того, ЄС шкодує про рішення російської влади не запрошувати спостерігачів БДІПЛ/ОБСЄ: «Це суперечить зобов'язанням росії перед ОБСЄ і позбавляє російських виборців та інститути неупередженої та незалежної оцінки цих виборів».

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало реакцію європейських країн на «вибори» у росії.

Також ми писали, хто привітав володимира путіна з перемогою.

Минулого року ПАРЄ прийняла резолюцію, в якій закликала держави-члени визнати путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: