У Маріуполі за рік повномасштабної війни загинули щонайменше 8 тисяч людей – розслідування

Читать на русском
В період з березня 2022 року до лютого 2023 року в Маріуполі було поховано понад 10 тисяч людей. Дослідники підрахували, що щонайменше 8 тисяч загинули саме від бойових дій або причин, пов’язаних з війною.
Фото: ТАРС

У Маріуполі в період з березня 2022 року по лютий 2023 року було поховано понад 10 тисяч людей, з яких щонайменше 8 тисяч померли через причини, пов'язані з війною.

Про це йдеться у розслідуванні правозахисної організації Human Rights Watch спільно з SITU Research та Truth Hounds.

Так виглядає «звільнення»: які українські міста повністю чи частково зруйновані окупантамиЯкі міста було повністю або частково зруйновано російськими окупантами – на інфографіці. Найбільше постраждав Донбас.

Звіт ґрунтується на інтерв'ю 240 осіб (в основному переселенців з Маріуполя), а також на аналізі супутникових знімків та понад 850 фотографій та відео.

«На основі аналізу супутникових знімків, відеозаписів з дронів, а також фотографій та відео місць поховань ми підрахували, що в період з кінця лютого 2022 року до середини лютого 2023 року на п'яти цвинтарях у Маріуполі та його околицях було поховано не менше 10 284 осіб: Мангуський, Новотроїцький, Старокримський та Виноградний цвинтар та цвинтар на вулиці Павлова. Ця кількість просто є мінімальною кількістю людей, які, мабуть, були поховані в цих місцях між цими датами», – йдеться у розслідуванні.

Правозахисники зазначають, що ця цифра не є оцінкою загальної кількості людей, які померли в Маріуполі за цей період, і може бути набагато нижчою за фактичну цифру. Зокрема, тому що у багатьох могилах знаходиться більше одного тіла.

Враховуючи рівень смертності у містах України та Європи, розслідувачі вважають, що близько 2250 людей померли через причини, не пов'язані з війною. А щонайменше 8 тисяч смертей сталися через бойові дії.

У розслідуванні також йдеться, що вже у середині травня 2022 року у місті було пошкоджено 93% багатоповерхових житлових будинків у центральній частині. Також було пошкоджено всі 19 лікарняних кампусів по всьому місту, 86 із 89 освітніх закладів.

Правозахисники також задокументували 14 атак російських військ, внаслідок яких було зруйновано 18 будівель, зокрема лікарні, драматичний театр, склад продуктів, пункт роздачі гуманітарної допомоги, супермаркет та житлові будинки. У кожному з цих інцидентів дослідники не виявили жодних доказів присутності українських військових усередині чи поблизу будівлі.

Дослідники також встановили 17 підрозділів російських військ чи підконтрольних їм сил, які діяли у Маріуполі у перші місяці війни. Їхні командири, а також військово-політичне керівництво росії повинні бути притягнуті до відповідальності за їхню ймовірну роль у серйозних порушеннях правил ведення війни.

Нагадаємо, станом на листопад в Офісі генпрокурора знали про більш ніж 11 тисяч загиблих у Маріуполі. Але там вважають, що жертв може бути вдесятеро більше.

У мерії Маріуполя ще навесні 2022 року оцінювали кількість загиблих у щонайменше 22 тисячі осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: