Вибух у Шевченківському райсуді Києва: судитимуть шістьох співробітників СІЗО

Читать на русском
Трьом співробітникам київського ізолятора інкриміновано службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, ще трьом – службове підроблення.
фото Укрінформ

Прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону направили до суду обвинувальні акти щодо шести працівників ГУ «Київський слідчий ізолятор».

Про це повідомили в Офісі генпрокурора 31 січня.

Вибух у суді Києва: правопорушник підірвав себе на місці події, поранено правоохоронцівПравопорушник, який вчинив вибух у приміщенні Шевченківського районного суду Києва, підірвав себе. Під час штурму приміщення поранено двох бійців підрозділу КОРД.

Повідомляється, що трьом обвинуваченим інкримінована службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 ККУ), ще трьом – службове підроблення (ч. 1 ст. 366 ККУ).

«Розслідуванням встановлено, що через службову недбалість співробітників слідчого ізолятора та конвойної служби 5 липня 2023 року арештант виніс із ДУ «Київський слідчий ізолятор» та проніс саморобні вибухові пристрої до Шевченківського районного суду», - сказано в повідомленні.

Надалі у приміщенні суду він вчинив вибух. Сам зловмисник загинув, поранень зазнали співробітники поліції.

«Встановлено, що співробітники ДУ «Київський слідчий ізолятор» передали арештанта конвойній службі Нацгвардії без жодного обшуку речей. Працівники конвойної служби теж не провели особистий обшук та не перевірили його речі перед тим, як доставити до суду», - зазначили в Офісі генпрокурора.

Крім того, троє працівників слідчого ізолятора протягом тривалого часу підробляли обов’язкові акти обшуків камерних приміщень, хоча фактично перевірки не проводили. Таким чином утримувані мали можливість користуватися забороненими речами та предметами.

У ході розслідування під час обшуків у камері, де утримувався обвинувачений, знайшли гліцерин, каніфоль, електричні дроти та інші хімічні речовини. Частина з них, згідно з висновком експертизи, входила до складу саморобних вибухових пристроїв, які здетонували у суді.

Нагадаємо, вибух у Шевченківському районному суді Києва 5 липня 2023 року влаштував Ігор Гуменюк – обвинувачений у справі про вибух біля будівлі Верховної Ради під час заворушень у 2015 році. Сам Гуменюк унаслідок вибуху загинув на місці події.

У липні ДБР повідомило про підозру п'ятьом правоохоронцям через вибухи у Шевченківському районному суді.

Відомо, що Гуменюка звинувачували в тому, що він кинув гранату під час заворушень біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року. У тій трагедії загинули 4 бійці Нацгвардії, постраждали 157 людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: