За суддю Верховного суду Князєва внесли заставу

Читать на русском
За підозрюваного в хабарництві колишнього очільника касаційної інстанції внесли грошову заставу.
фото Громадське

На рахунок Вищого антикорупційного суду перерахували 18,16 млн грн як заставу за суддю Верховного суду Всеволода Князєва. Він вийде з-під варти.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили співрозмовники в антикорупційних органах.

Топ найбільших застав підозрюваним під час повномасштабної війниРейтинг найбільших застав підозрюваним, призначених судом у період повномасштабної війни – на інфографіці.

Наразі Князєв ще перебуває в слідчому ізоляторі.

Нагадаємо, НАБУ та САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, 2002 року український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). Через 18 років колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним і повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного із столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки із суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Зрештою Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. У ході слідчих дій НАБУ та САП задокументували передачу та отримання двома траншами 2,7 млн дол.

Апеляція ВАКС залишила заарештованими банківські рахунки Князєва. Але у грудні ВАКС скасував арешт зарплатної картки судді Верховного суду.

30 січня цього року стало відомо, що Князєву продовжили запобіжний захід, але зменшили заставу - з 20 млн грн до 18,168 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: