Хто із перших осіб держав відвідав Ізраїль після нападу ХАМАС

Читать на русском

Посол України Євген Корнійчук назвав спекуляцією інформацію про те, що Володимиру Зеленському відмовили у візиті до Ізраїлю. За його словами, до Тель-Авіва взагалі не зверталися з таким проханням, але щойно буде можливість президент обов'язково відвідає країну. Тим часом, деякі лідери вже побували в Ізраїлі з візитом солідарності після нападу ХАМАС, а 18 жовтня там чекають президента США Джо Байдена. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто саме приїжджав до Ізраїлю, а також чи були ці політики в Україні під час великої війни.

Хтось із перших осіб держав приїжджав до Ізраїлю з візитом солідарності і скільки разів вони відвідували Україну за час великої війни.
Слово і ділоВізити в Ізраїль та Україну світових лідерівЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Після початку військового конфлікту першим із представників іноземних держав прибув міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі – 11 жовтня. За час повномасштабної війни Клеверлі був в Україні двічі – 25 листопада 2022-го (275-й день війни) та 5 червня.

Державний секретар США Ентоні Блінкен вже двічі побував в Ізраїлі після нападу ХАМАС – 12 та 16 жовтня. Під час першого візиту він запевнив керівництво країни, що Штати підтримують Ізраїль. Повторний візит відбувся після турне арабськими країнами.

Крім того, завтра, 18 жовтня, до Ізраїлю має приїхати президент Джо Байден. В Україну американський лідер приїжджав у лютому цього року (362-й день повномасштабної війни), Блінкен був тричі – у квітні (61-й день війни) та у вересні 2022-го та 2023-го.

Через тиждень після початку нового етапу конфлікту, 13 жовтня, до Ізраїлю прилетіли голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, голова Європарламенту Роберта Мецола та міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Усі три європейські політикині вже неодноразово приїжджали до Києва під час повномасштабної війни: фон дер Ляйєн – 5 разів (вперше у квітні 2022-го, через 44 дні після початку війни), Бербок – 5 разів (вперше у травні 2022-го, 76-й день вторгнення) Мецола – 2 рази (перший раз у квітні 2022-го, 37-й день).

Також 13 жовтня в Ізраїлі був голова МЗС Італії Антоніо Таяні. Він на посаді рік й в Україні за час повномасштабної війни був лише один раз, а його попередник приїжджав у серпні 2022 року (183-й день від початку війни).

15 жовтня до Ізраїлю прибула міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна. Вона за військовий час приїжджала в Україну чотири рази, вперше – у травні 2022-го, на 96-й день після вторгнення рф.

Сьогодні до Ізраїлю прилетів канцлер Німеччини Олаф Шольц. В Україну за час війни німецький політик приїжджав лише раз – минулого червня (113-й день війни).

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, президент Володимир Зеленський попросив вивчити можливість відвідати Ізраїль із візитом солідарності. Учора ізраїльський портал Ynet повідомив, що президентові відмовили у візиті, аргументувавши це тим, що «зараз не час».

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, чию сторону у конфлікті офіційно прийняли країни світу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: