Невиїзний: кого із світових лідерів приймав у себе путін після видачі ордера на його арешт

Читать на русском

Виданий у березні Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт володимира путіна серйозно обмежив його свободу пересування. Після повномасштабного вторгнення в Україну російський диктатор і так виїжджав переважно до країн колишнього СРСР (виключення – Іран), а тепер боїться їздити навіть до «стратегічних партнерів», які не ратифікували Римський статут. Останній раз за кордоном путін був у грудні минулого року, натомість за останні місяці відмовився від особистої участі одразу у двох великих самітах. «Слово і діло» проаналізувало, візити до яких країн путін скасував через ордер МКС, куди він все ж таки може поїхати, а також хто зі світових лідерів зважився стати його гостем.

Путін після того, як МКС видав ордер на його арешт, перестав виїжджати за кордон. У росію приїжджають в основному лідери країн Африки та колишнього СРСР. Більше – на інфографіці.
Зовнішньополітична активність путінаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Візити путіна після видачі ордера на його арешт

Останній закордонний, якщо можна так вважати, візит володимира путіна був 19 грудня минулого року до сусідньої Білорусі. З того часу він їздив лише росією, також повідомлялося про його візити на окуповані території України.

Першим виїздом за кордон після видачі міжнародного ордера на арешт міг стати саміт БРІКС у Південній Африці. Проблема в тому, що ПАР ратифікувала Римський статут, а отже, повинна заарештувати російського президента у разі появи на своїй території.

Влада ПАР кілька місяців намагалася знайти вихід із ситуації, думала, як уникнути виконання своїх зобов'язань, пропонувала росії альтернативні формати участі путіна. У результаті в ПАР повідомили, що путін за «взаємною згодою» не приїде.

Вже котрий рік поспіль путін відмовився від особистої участі у саміті G-20, цього року він проходив в Індії. Востаннє президент рф приїжджав на зустріч «двадцятки» в 2019 році.

Очікувалося, що у серпні російський президент поїде до Туреччини. Але натомість Ердоган приїжджав до Сочі.

При чому ні Індія, ні Туреччина не є учасниками Римського статуту.

За інформацією ЗМІ, першим закордонним візитом путіна після видачі ордера МКС може стати Китай. Востаннє російський президент був там за кілька днів до повномасштабного вторгнення до України.

Крім того, путіна запросила приїхати Північна Корея: як заявили в Кремлі, він «із задоволенням прийняв запрошення».

Хто зі світових лідерів приїжджав до воєнного злочинця

З березня до росії приїздили лідери близько трьох десятків країн, переважно африканських чи колишнього СРСР.

Війна, а не СВО: як часто путін називає агресію проти України забороненим словомПутін із середини минулого року став частіше вживати слова війна чи конфлікт замість СВО, говорячи про вторгнення в Україну. Статистика по місяцях – на інфографіці.

Влітку у росії відбувся саміт за участю країн Африки: приїхали президент Єгипту, Сенегалу, ПАР, Еритреї, Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, ЦАР, Уганди, Бурунді, Республіки Конго, Лівії, Мозамбіку, Камеруну, Гвінеї-Бісау Руанди, а також прем’єр-міністри з інших країн.

Співучасник злочинів росії в Україні – Олександр Лукашенко – приїжджав до путіна у квітні, травні, червні, липні та днями, 15 вересня.

У травні росію відвідували президент Киргизстану Садир Жапаров, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв, президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Сербії Мілорад Додік, президент Азербайджану Ільхам Алієв.

Крім того, влітку візит до росії здійснили президент Алжиру Абдельмаджід Теббун, президент ОАЕ Мухаммад ібн Заїд Аль Нагаян, президент Замбії Хакаїнде Хічілема.

У вересні приїжджав Ердоган, крім того, майже цілий тиждень росією їздив північнокорейський диктатор Кім Чен Ин.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» підрахувало, як часто з початку вторгнення в Україну контактували путін і Олександр Лукашенко.

Також ми розбиралися, які країни-учасниці Римського статуту готові заарештувати володимира путіна за ордером МКС, а які – ні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: