«Вихід із бункера»: в які країни за час великої війни виїжджав путін і кого з лідерів приймав у себе

Читать на русском

Як би у росії не говорили, що «ізолювати таку велику країну неможливо», з початком повномасштабної війни проти України саме це й сталося. На жаль, не можна сказати, що від країни-агресора відвернувся весь цивілізований світ, але контакти зведені до мінімуму. Сам володимир путін, навіть маючи нагоду поїхати на захід за участю західних лідерів, уникає цього, очевидно, щоб не почуватися там ізгоєм – так було з самітом G20 у листопаді. На деякі події, наприклад, Мюнхенську конференцію з безпеки, рф вже просто не запрошують. На цьому фоні кремль збільшує контакти з державами СНД та зближується з іншими авторитарними режимами. «Слово і діло» вирішило вивчити, які закордонні візити здійснював путін після вторгнення в Україну, і хто зі світових лідерів приїжджав до нього.

Свій перший міжнародний візит після вторгнення в Україну путін здійснив тільки у червні. Географія його поїздок зараз звузилася практично лише до країн СНД. А зі світових лідерів до нього найчастіше приїжджав Лукашенко.
Кого путін приймав у себе під час війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Міжнародні візити путіна після початку великої війни

Вперше виїхати за кордон путін зважився аж за кілька місяців після того, як розв'язав повномасштабну війну проти України – наприкінці червня.

28-29 червня російський президент перебував з візитом у Таджикистані та Туркменістані. Першого дня він проводив зустріч із президентом у Душанбе, а другого – взяв участь у Каспійському саміті. Там були присутні лідери Туркменістану, Азербайджану, Ірану та Казахстану. Як писало видання «Настоящее время», путін став єдиним із учасників, кого не зустрічали в Ашхабаді біля трапу літака з квітами та хлібом-сіллю.

Наступна подорож путіна відбулася 19 липня до такого важливого тепер союзника Ірану. Там президент росії взяв участь у тристоронньому саміті і зустрівся з Реджепом Ердоганом.

У вересні путін поїхав до Узбекистану на саміт Шанхайської організації співробітництва за участю Азербайджану, Білорусі, Індії, Ірану, Казахстану, Киргизстану, Китаю, Монголії, Пакистану, Таджикистану, Туреччини, Туркменістану та Узбекистану.

У Самарканді відбулася перша зустріч путіна та Сі Цзіньпіна з початку вторгнення в Україну. На зустрічі путін пообіцяв «роз'яснити» Китаю питання щодо «української кризи».

«Неонацисти, антиросія, карателі»: путін близько півгодини свого виступу в парламенті присвятив Україні та ЗаходуПутін близько півгодини свого виступу присвятив виправдовуванню вторгнення в Україну та загрозі з боку Заходу. Знову лунали тези про геноцид Донбасу, неонацистів, проєкт антиросія.

Найбільш неприємною, мабуть, була зустріч із прем'єр-міністром Індії Нарендра Моді: той сказав путіну, що «сьогоднішня епоха – не епоха воєн».

Через місяць путін був у Казахстані на саміті Наради щодо взаємодії та заходів довіри в Азії. Прийняли участь приблизно 50 делегацій, включаючи Іран, Ірак, Азербайджан, Катар, Казахстан, Киргизстан, Палестину, Узбекистан, Туреччину та Таджикистан.

Крім того, в Казахстані, путін брав участь у засіданні Ради глав СНД.

23 листопада у Єревані відбувся вкрай невдалий саміт Організації Договору про колективну безпеку. Крім росії, у ньому брали участь Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, а також Вірменія, яка відмовилася підписати деякі рішення за підсумками зустрічі. Докладніше про протиріччя в ОДКБ можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

9 грудня путін приїхав ще на один саміт – Євразійського економічного союзу.

А 19 грудня російський президент відвідав Мінськ: це був один із небагатьох його візитів саме для двосторонньої зустрічі, а не для участі у саміті, і перший із початку війни візит до Лукашенка.

Хто зі світових лідерів приїжджав до путіна після вторгнення в Україну

Саме Олександр Лукашенко – співучасник російської агресії проти України – найчастіше приїжджав до путіна. З початку війни він здійснив до рф дев'ять візитів, майже щомісяця: березень, квітень, два у травні, червень, вересень, жовтень, грудень і лютий.

«Ніби я міг не погодитися?» – так білоруський диктатор під час останнього приїзду відреагував на подяку путіна за візит.

Шість разів до путіна приїжджали прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

По три рази президент рф приймав у себе лідерів Таджикистану, Туркменістану та Азербайджану, по два рази – лідерів Киргизстану та Узбекистану.

По одному разу до путіна приїжджали:

– канцлер Німеччини Карл Негаммер. У квітні він став першим із європейських лідерів, хто приїхав до росії після початку війни. Під час візиту політик хотів посприяти припиненню боїв, домовитися про гуманітарні коридори та поговорити про воєнні злочини росіян. Як потім розповів Негаммер, від звинувачення в останніх путін просто відмахнувся.

  • президент Сенегалу Макі Салл;

  • президент Вірменії Ваагн Хачатурян;

  • прем'єр-міністр Киргизстану Акилбек Жапаров;

  • президент Індонезії Джоко Відодо;

  • президент Туреччини Реджеп Ердоган;

  • самопроголошений прем'єр-міністр М'янми Мін Аун Хлайн;

  • прем'єр-міністр Монголії Лувсаннамсрайн Оюун-Ерден;

  • президент ОАЕ Мухаммеда ібн Заїда Нагайян;

  • президент Гвінея-Бісау Умару Сісоку Ембало;

  • президент Куби Мігель Діас-Канель.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» порівнювало володимира путіна з Адольфом Гітлером.

Також ми зібрали різні версії того, чим може бути хворий російський диктатор.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: