Зеленський у зверненні прокоментував удар по Сумах і розкрив подробиці розмови із Шольцем

Читать на русском
За словами Зеленського, у Сумах ворог ударив по житлових будинках, а також будівлі Служби безпеки України. Він додав, що росія продовжує користуватися тим, що Україна поки що не має достатньої кількості якісних систем ППО.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський прокоментував сьогоднішню російську атаку безпілотниками-камікадзе по Сумах.

Заяву, присвячену цій темі, глава держави зробив під час свого вечірнього звернення.

За словами Зеленського, росія продовжує користуватися тим, що Україна поки що не має достатньої кількості якісних систем ППО, щоб захистити всю територію країни.

«Ворог ударив, зокрема, по житлових будинках, а також по будівлі Служби безпеки України. Внаслідок цих ударів є загиблі та поранені. Мої співчуття! Ми зробимо все можливе та неможливе, щоб наша ППО стала найсильнішою. Сьогодні мені доповідав генерал Олещук, командувач Повітряних сил, про наші дії щодо посилення ППО. Щоб український повітряний щит зміг закрити від російського терору всю нашу територію, а в перспективі стати основою європейського повітряного щита», – сказав президент.

Головне із вечірнього звернення Зеленського:

  • Говорив із канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Німеччина дуже потужно допомогла Україні з ППО. Блискучі німецькі системи Iris-T добре показали себе у захисті нашого неба. Ми маємо і передані нам Німеччиною американські «Петріоти», дуже ефективні. Зосередились на подальшій оборонній співпраці, а також на стратегічних питаннях захисту нашої Європи – Європи, яка може бути мирною лише тоді, коли світ для неї буде гарантований повною безпековістю.

  • Очевидно, що убезпечити Європу від будь-яких агресій можна лише разом із Україною та лише разом із Україною в НАТО. Саме тому має бути досягнута безпекова визначеність щодо нашого майбутнього в Альянсі. Дуже активно готуємося до саміту, і очікуємо від наших партнерів саме такої рішучості, яку вимагає цей історичний момент.

  • Привітав воїнів зенітних ракетних військ українських Повітряних сил, які сьогодні відзначають свій день. Вдячний за кожну збиту ціль. Вже понад три тисячі таких цілей збито: понад 180 літаків, понад 130 вертольотів, майже 40 балістичних і більше тисячі крилатих російських ракет, понад 1600 безпілотників різних типів… Все це тисячі та тисячі врятованих вами життів, сотні об'єктів критичної інфраструктури, які ви зберегли.

  • За час цієї війни вісім зенітних ракетних бригад отримали почесну відмінність «За мужність та відвагу». Понад 1100 воїнів-зенітників отримали державні нагороди, а восьми з них надано найвище звання – Герой України.

  • Подякував воїнам на передовій – героїчні 35-а та 36-а окремі бригади морської піхоти, 47-а окрема механізована бригада «Магура», 55-а окрема артилерійська бригада «Запорізька Січ», 128-а окрема бригада.

«І ще одне. Світ сьогодні знову побачив, як Кремль – на жаль, руками чинної влади Грузії – вбиває громадянина України Михайла Саакашвілі. Життя людини – це найвища цінність і не можна допустити, щоб Михайла просто знищили. Закликаю наших партнерів звернутися, не ігнорувати цю ситуацію та врятувати цю людину. Жодна влада в Європі не має права карати людей, життя – це базова європейська цінність», – сказав Зеленський.

Нагадаємо, сьогодні президент заявив, що війну з росією не буде закінчено, доки не буде звільнено Крим.

Крім того, Зеленський прокоментував інформацію про таємні переговори з головою ЦРУ Вільямом Бернсом, який за даними ЗМІ приїжджав до Києва на початку червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: