Росія в обхід обмежень постачає КНДР нафту – Reuters

Читать на русском
Росія таємно постачає нафту до Північної Кореї в обсягах, які можуть порушувати встановлені Радою безпеки ООН обмеження.
Фото: Associated Press

Росія постачає очищену нафту до Північної Кореї в обсягах, які можуть порушувати обмеження, встановлені Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Це може призвести до запровадження нових санкцій.

Про це заявив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, пише Reuters.

Посадовець зазначив, що постачання з росії вже призвели до того, що імпорт КНДР перевищив встановлений Радою безпеки ООН ліміт у 500 тисяч барелів на рік.

«У той час, коли Москва наклала вето на продовження мандата комісії ООН з моніторингу санкцій проти КНДР, росія доставляла очищену нафту з порту «Східний» до Північної Кореї», – сказав Кірбі.

Так, лише в березні 2024 року рф відправила до Північної Кореї понад 165 тисяч барелів нафтопродуктів.

«Враховуючи те, що комерційні порти рф та КНДР знаходяться досить близько, росія може продовжувати ці поставки до нескінченності», – пише Reuters.

Кірбі підкреслив, що США продовжуватимуть вводити санкції «проти тих, хто працює над сприянням постачанню зброї та нафтопродуктів між рф та КНДР».

Нагадаємо, експерти ООН з моніторингу санкцій щодо КНДР підтвердили, що росія 2 січня вдарила по Харкову північнокорейською балістичною ракетою Hwasong-11. Це означає, що росія порушила запроваджене організацією ембарго на імпорт зброї з Північної Кореї.

Також повідомлялося, що Єврокомісія запропонує санкції щодо суден, які доставляють військову техніку з КНДР до рф.

Раніше США запровадили санкції проти осіб, які фінансують програму озброєння в КНДР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: