В Україні скасовують COVID-карантин: коли інші країни оголошували про завершення пандемії

Читать на русском

З початком повномасштабного вторгнення коронавірус для українців став чимось із «довоєнного життя», проте карантин, введений Кабміном ще в березні 2020-го, справно продовжувався. З 1 липня уряд вирішив скасувати його, а також режим надзвичайної ситуації через COVID-19. «Слово і діло» розібралося, коли аналогічне рішення ухвалили інші країни.

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про завершення пандемії коронавірусу 5 травня. «Але це не означає, що COVID-19 більше не становить глобальної загрози здоров'ю. Минулого тижня COVID забирав одне життя кожні три хвилини — і це лише ті смерті, про які ми знаємо», — зазначив голова ВООЗ Тедрос Гебреїсус.

Деякі країни випередили ВООЗ та оголосили про завершення пандемії у себе ще минулого року.

Так, Франція з 1 серпня 2022-го скасувала надзвичайний стан через ковід, а також заходи, введені для запобігання поширенню захворювання – зокрема, ізоляцію та вимогу носити маски.

В Індонезії антиковидні заходи було скасовано з 30 грудня.

Німеччина з початку року поступово скасовувала різні коронавірусні обмеження, а з 5 квітня в країні оголосили про завершення пандемії.

США з 10 квітня скасували режим надзвичайної ситуації через ковід, запроваджений у березні 2020 року.

Вже після того, як ВООЗ офіційно оголосила про завершення пандемії, у Японії почали знижувати статус коронавірусу до рівня сезонної хвороби. У країні тепер не будуть примусово обмежувати пересування громадян для запобігання зараженню – заходи безпеки громадяни вживатимуть самостійно.

У травні ковідний карантин скасували також Ізраїль та Казахстан, у червні – Румунія.

В Україні карантин офіційно закінчується завтра, 1 липня. За даними МОЗ на травень, з початку пандемії в країні захворіло 5,5 млн громадян, серед них більше 400 тисяч дітей. Померло від коронавірусу понад 112 тисяч українців.

В один день з Україною коронавірус скасовує і Польща.

Нагадаємо, директор ФБР Крістофер Рей говорив, що вважає причиною виникнення пандемії COVID-19 «лабораторний інцидент» у китайському місті Ухань.

Але, як пізніше написали ЗМІ, американська розвідка все ще не знайшла прямих доказів цієї версії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: