Заявою про розміщення ядерної зброї в Білорусі путін міг «кинути» Китай – експерт

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Розміщення російської ядерної зброї в Білорусі не є чимось принципово новим. Однак цікаво, чи була ця заява зроблена з відома Китаю, або путінський союзник виявився неприємно здивований «самодіяльністю» Москви.

Таку думку висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий у коментарі «Слово і діло».

«На жаль, немає достатньої інформації, щоб точно судити про це. Але дуже цікаво: чи була ця заява зроблена з відома Китаю, або росія вирішила «киданути» свого останнього серйозного союзника» – зазначив він.

Guardian: плани путіна розмістити ядерну зброю в Білорусі нереалістичніЗокрема, росія вже сім років будує сховище для ядерної зброї на території колишньої Східної Пруссії (зараз – Калінінградська область рф), і воно досі не готове

Крім того, Дикий підкреслив, що Білорусь тепер стає можливою мішенню ядерного удару НАТО, якщо путін вирішить піти ва-банк та почати ядерну війну. І це при тому, що Лукашенку, хоч він і стверджує протилежне, ядерної зброї за фактом ніхто не дає.

«Білорусь тепер стає мішенню ядерної зброї НАТО разом з росією. До цього від такого сценарію вона була захищена. Тобто, щось змінюється тільки для Білорусі – тепер по них в будь-який момент може прилетіти ядерна зброя, якщо росія коли-небудь перейде межу і почнеться ядерна війна... Мова йде про розміщення ядерної зброї. Тобто, кнопка залишається у путіна. Що стосується технічної сторони розгортання ЯЗ в Білорусі, то вона нічим не відрізняється від такого ж розгортання в Брянській області росії, в Калінінградській області росії. В реальності жодної нової загрози для Заходу або України не виникає, загроза виникає тільки для Білорусі» – пояснив він.

При цьому експерт виключив можливість того, що путін може влаштувати провокацію, завдавши удару з території Білорусі ядерною зброєю і зваливши провину на Мінськ.

«Всі добре знають, що це російська ядерна зброя. Кнопка – у путіна. Тому з якої території ракета б не полетіла, удар у відповідь все одно буде в першу чергу по росії. Жодного сенсу в такій глибокій «підставі» немає» - підсумував Дикий.

Нагадаємо, російський диктатор володимир путін оголосив, що до липня росія розмістить на території Білорусі ядерну зброю.

У НАТО, ЄС та Україні заяву путіна зустріли з обуренням. А ось самопроголошений президент Білорусі Лукашенко заявив, що таким чином нібито забезпечується «безпека Білорусі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: