Боротьба з COVID-19: експерт розповів про ризики довкола закупівлі вакцини

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

Міністерство охорони здоров'я планує закупити вакцину від коронавірусу для 20 млн українців. У коментарі «Слово і діло» голова БФ Дмитро Шерембей відзначив, що така кількість доз допоможе збити хвилю епідемії, але Україна повинна домовитися про конкретні дати постачань та забезпечити логістику.

«Якби вакцини вдалося закупити у першому кварталі наступного року – це було би неймовірне досягнення. Крім того, нам треба зі свого боку організувати всю логістику, це значно спростило би процес. 20 мільйонів – цього достатньо, щоби збити тотальну хвилю коронавірусу в Україні», — сказав Шерембей.

Він додав, що критерії для вакцинації мають відповідати стандартам ВООЗ.

Вакцина Pfizer не надійде у продаж найближчим часом – ЗМІВакцина від COVID-19 американської компанії Pfizer не надійде до продажу найближчим часом. З'явилися проблеми з через спеціальних умов зберігання.

«Звісно, існують жорсткі критерії, хто має вакцинуватися у першу чергу. Ці критерії науково обґрунтовані та існує світовий стандарт. Передусім, це вразливі групи», — відзначив експерт.

Шерембей застеріг, що процес вакцинації також буде супроводжуватися низкою проблем.

«Те, що чиновники намагатимуться обійти ці критерії – такий ризик існує. І з цим ризиком доведеться боротися. Для цього треба забезпечити прозорий процес, щоб чітко розуміти, в які клініки вакцина надходить, але все одно, ризик корупційного використання є. Чиновники, їхні родини робитимуть усе можливе, щоби дістатися вакцин першими. Чиновників по країні ціла армія, тому це може стати проблемою», — додав він.

Експерт відзначив, що корупційне використання вакцин – не найбільша проблема.

«Найголовніший ризик – це відкладання України в календарі постачань вакцини. Дуже важливо, щоб Україна доклала максимум зусиль у цих переговорах із компаніями й залишалась в пріоритеті. Попереднє підписання документів, комунікації з компаніями мають відбуватися щодо дат постачань», — пояснив Шерембей.

Нагадаємо, 18 листопада глобальний механізм COVAX підтвердив виділення вакцини від коронавірусу Україні. Це стане можливим, щойно її зареєструють. Україна безкоштовно отримає дози вакцини для 4 млн населення.

У МОЗ уточнили, скільки коштуватиме одна доза в рамках механізму COVAX. При цьому процес вакцинації передбачає уведення двох доз.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: