Чергове загострення між Києвом та Будапештом: чи відновиться конструктивний діалог

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

У Євросоюзі заявили, що не змінять своєї позиції щодо співпраці з Україною через її конфлікт з Угорщиною. В ЄС це назвали питанням двосторонніх відносин між країнами. Проте у коментарі «Слово і діло» політолог Олександр Палій відзначив, що ЄС намагається не виносити проблему недружніх дій Угорщини на міжнародний рівень і реакція на незаконну агітацію Будапешта на Закарпатті не забариться, але по неформальних каналах.

«Неконструктивність позиції Угорщини – очевидна і для ЄС, і США. Я думаю, що тут важливий чинник сильного зовнішнього тиску на Угорщину в цій ситуації. Попри те, що в ЄС заявили, що не будуть тиснути на Будапешт, я думаю, що по неформальних каналах партнери дадуть зрозуміти свою позицію щодо лінії їхньої поведінки», — сказав Палій

Палій додав, що незаконна агітація з боку Угорщини не матиме продовження, бо це суперечить європейській політиці.

Україна-Угорщина: які конфлікти виникали між державами у 2014-2020 рокахЗа останні шість років між двома державами виникали мовний, освітній конфлікти, непорозуміння через подвійне громадянство та видачу угорських паспортів у Береговому.

Експерт вважає, що попри заяви Брюсселя про невтручання, це питання буде закрите на внутрішньому рівні.

«Україні немає чого турбуватися, особливих наслідків цей конфлікт не матиме. Угорщина – невелика країна, до того ж, у них і так проблеми із ЄС. Я думаю, якщо вони будуть тут тиснути, то ці проблеми посиляться», — відзначив політолог.

На думку Палія, конфлікт Угорщини та України довкола незаконної агітації на Закарпатті не спричинить погіршення двосторонніх відносин і з часом питання буде вичерпано.

«В принципі, Угорщина в такий спосіб здійснює свою зовнішню політику. Можу припустити, що вона цим дуже допомагає росіянам. Раніше, коли Угорщина підписувала з Росією угоди про будівництво атомної електростанції, тоді розпочався оцей вплив, який ми бачимо час від часу», — пояснив Палій.

Нагадаємо, Україна заборонила в'їзд двом високопосадовцям з Угорщини. Причиною такого рішення стала незаконна агітація на Закарпатті під час місцевих виборів.

Також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що МЗС ініціювало заборону на в'їзд ще кільком громадянам Угорщини, які активно втручалися у внутрішні справи України під час виборчої кампанії.

Раніше Міністерство закордонних справ викликало посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто для вручення йому ноти протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: