Реінтеграція Донбасу: на які кроки може піти українська влада

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Щоби досягти миру на Донбасі та розпочати процес його реінтеграції, українська влада має ухвалити пакет відповідних законів. Про це заявив перший президент України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук. У коментарі «Слово і діло» політолог, історик Олександр Палій зазначив, що перша фаза реінтеграції Донбасу має включати виведення російських військ з території України, потім може відбутися амністія за нетяжкі злочини та етап формування влади на рівні місцевих рад.

«Ще до того, як ухвалити законопроекти чи стратегію щодо деокупації має бути прийнята ціла низка рішень. Зокрема, щодо виведення російських військ та російської техніки, взяття контролю над кордоном. До цього жодних законопроектів затверджувати не потрібно. Можна сказати, що перша фаза може відбуватися без законопроекту», - сказав Палій.

На думку політолога, амністія повинна керуватися, як міжнародними стандартами, так і українським законодавством.

Кравчук розповів про стратегію реінтеграції ДонбасуДля того, щоб досягти миру на Донбасі та розпочати процес його реінтеграції, українська влада повинна прийняти пакет відповідних законів.

«Потім, теоретично, коли все трохи заспокоїться, можна ухвалювати законопроект про амністію щодо нетяжких злочинів. Відповідно до українського законодавства, це злочини, які передбачають обмеження волі на термін не більше 5 років», – сказав політолог.

Палій додав, що окрему увагу українська влада повинна приділити формуванню влади на місцевих рівнях після деокупації.

«Нам необхідно також розуміти, що окремих органів влади у цих окремих районах не може бути. Є окремі винятково райони. За цим принципом буде формуватися влада. Жодного центрального рівня бути там не може, ні за нашим законодавством, ні за Мінськими угодами», – додав він.

Політолог підсумував, що для реінтеграції Донбасу немає потреби створювати особливі економічні умови.

«Це Україні не потрібно. Ми вже зазнали колосальних економічних збитків, ще й хочуть, щоб Україна там не змогла збирати податки. Це – неправильно», - сказав він.

Нагадаємо, Леонід Кравчук заявив, що Російська Федерація та підконтрольні їй бойовики з ОРДЛО блокують процес обміну полоненими.

Раніше перший президент України повідомив, що Мінські угоди не можуть бути виконані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: