Нормандська зустріч: що можуть вимагати і до чого готуватися Україні

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Олег Ліснийполітолог

Згідно з повідомленнями ЗМІ на саміті «нормандської четвірки», який пройде 9 грудня в Парижі, буде обговорюватися проблема особливого статусу територій «ЛНР-ДНР» з його закріпленням у Конституції України, а також питання безпеки, амністії і виборів. У коментарі «Слово і Діло» політолог-міжнародник Володимир Воля припустив, що головним змістом стане обговорення заяв про можливість відмови України від Мінських угод і постійного статусу для Донбасу.

«Якщо точніше, то від президента України Володимира Зеленського вимагатимуть підтвердження прихильності України тим позиціям, на які вона погодилася при попередній владі», – підкреслив експерт.

Він не виключив, що подібна риторика української влади могла спричиняти обурення в керівництва РФ.

«Можливо, президент РФ Володимир Путін міг розлютитися, і тому вирішив при західних лідерах «розірвати, як ганчірку» Зеленського, який має низьку політичну компетентність і практично не має політичного досвіду. Але чи вийде? Чи можна чекати сюрпризів від Зеленського?» – прокоментував Воля.

Політолог Олег Лісний зауважив, що Україна опинилася в тій ситуації, коли сподіватися можна на краще, а готуватися до гіршого.

Галушки по-нормандськи: завдання України на переговорах щодо ДонбасуПублічні дії адміністрації Зеленського щодо донбаських переговорів від самого початку здавалися такими, ніби ці дії вирішують виключно короткострокові завдання.

«З іншого боку, Україні важливо зрозуміти, що наші партнери насамперед захищають інтереси своїх країн і виборців. Тому розраховувати на те, що Франція, Німеччина або інші країни почнуть відстоювати виключно наші інтереси, нерозумно. Це казки», – констатував Лісний.

Більш того, зараз у Франції та Німеччини з'явився шанс заморозити конфлікт і почати торгувати з РФ, припустив політолог. Він не виключив, що є намір зняти санкції з Росії.

Експерт пояснив, що Франція і Німеччина мають дуже потужне бізнес-лобі, яке постійно тисне, оскільки на тривалий час вони втратили сильного бізнес-партнера – РФ.

«Тому розклад не на користь України. Зараз все залежатиме від того, наскільки талановитою буде наша дипломатія», – пояснив політолог.

На його думку, зустріч у Нормандському форматі не стане вирішальною, навіть якщо відбудеться найближчим часом. Водночас він підкреслив, що зараз нормандська зустріч може відбутися тільки після великих поступок перед Путіним.

Відзначимо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: