Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Черкаської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Черкаській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

У найвідповідальнішого мажоритарника області Владислава Голуба 75% виконаних обіцянок, непоганий показник. На рахунку народного депутата 112 законопроектів, 356 пропозицій до таблиць поправок і 102 запити. Крім того, він 103 рази виступав у парламенті з місця й 14 разів – із трибуни.

У процесі виконання в Голуба залишається ще дві обіцянки, пов'язані з його округом. Наприкінці 2017 року він пообіцяв зробити все можливе, щоб мошнівська школа отримала систему водовідведення. Минулого року за сприяння депутата з державного бюджету були виділені 1,4 млн грн на капітальний ремонт системи водовідведення. В серпні був підписаний договір про виконання ремонту каналізаційної системи в мошнівській школі. Спочатку контракт мав діяти лише до кінця грудня 2018-го, але його продовжили до кінця червня 2019-го.

Також у 2017 році депутат дав обіцянку сприяти виділенню додаткового фінансування для реконструкції другої черги колектора в Золотоноші. Голуб ініціював перевірку угоди щодо виділення коштів на реконструкцію самопливного та напірного колекторів водовідведення в місті, за результатами перевірки за підозрою в розтраті був затриманий директор КП «Міський водоканал». Станом на вересень минулого року кошти на проведення робіт із реконструкції 2-ї черги колектора водовідведення з бюджетів не виділялися.

Олег Петренко виконав 68% обіцянок. Він подав 133 законопроекти, 46 поправок і 96 запитів. За даними письмової реєстрації, депутат пропустив 22 пленарних засідання, а за даними електронної – 428. У Раді він виступав 5 разів із місця й тричі – з трибуни.

Депутат, зокрема, виконав обіцянку надіслати депутатські запити й звернення щодо забудови мікрорайону Соснівка. Жителі мікрорайону виступали проти будівництва багатоповерхівок на його території. 1 лютого 2017 року Петренко, виступаючи за створення зони відпочинку на цій території, пообіцяв втрутитися й розібратися з цим питанням. Обіцяний запит був надісланий 24 березня.

Сергій Рудик виконав 42% обіцянок. За час роботи в парламенті восьмого скликання він подав 132 законопроекти, 130 пропозицій до таблиць поправок і 252 запити. У Верховній раді він виступав 28 разів із місця й 41 разів – із трибуни.

Рудик не виконав обіцянку в 2017 році завершити ремонт дороги Черкаси-Сміла. На неї він планував залучити більш ніж 100 млн грн. У лютому 2017-го нардеп повідомив, що після переговорів із прем'єром, профільним віце-прем'єром і керівництвом Агентства автомобільних доріг вдалося збільшити фінансування на ремонт доріг області. Наприкінці 2017 року Служба автомобільних доріг у Черкаській області подала заявку на виготовлення проектної документації на поточний середній ремонт дороги Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань. Але навіть документацію не вдалося завершити в 2017 році.

39% обіцянок реалізував мажоритарник Антон Яценко. На його рахунку 147 законопроектів, 1 тисяча 55 пропозицій до таблиць поправок і 46 запитів. Депутат 76 разів виступав у парламенті з місця й 48 разів – із трибуни.

Яценко, зокрема, не зміг у 2017 році добудувати в Умані притулок для тварин європейського зразка. На початку грудня 2017-го в міській раді повідомили, що під будівництво притулку виділена земельна ділянка. Ще в 2016 році була розроблена проектно-кошторисна документація на будівництво. Наприкінці 2017-го Яценко повідомив, що будівництво притулку буде незабаром завершене. В лютому минулого року депутат заявив, що роботи з будівництва притулку вже завершені. Але притулок не здали в експлуатацію й станом на червень цього року.

Геннадію Бобову вдалося виконати 21% обіцянок. Народний депутат не надто активно займався законотворчою діяльністю: 27 законопроектів і 8 запитів. Лише одного разу він виступав у Раді з місця й пропустив половину пленарних засідань.

Парламентар у 2016 році виконав обіцянки газифікувати селище Вільшана Городищeнського району та сприяти в газифікації села Квітки Корсунь-Шевченківського району. У Вільшані газ Бобов запустив за власні кошти в листопаді 2016-го, у вересні він відкрив газопровід у селі Квітки.

Валентин Ничипоренко та Володимир Зубик виконали 17% і 9% обіцянок відповідно. На рахунку Зубика лише 19 законопроектів і 2 запити, жодного виступу в парламенті. Ничипоренко працював і відвідував пленарні засідання активніше.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Хмельницької, Київської, Харківської, Одеської та інших областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: