На Сумському машинобудівному заводі скоротили робітників, хоча Клочко обіцяв не допустити цього

Читать на русском

Голова Сумської ОДА провалив обіцянку не допустити скорочення працівників підприємства й сприяти скороченню боргів із зарплати. Підприємство так і не перепрофілювали.
Николай КлочкоСлово і Діло

Голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко не виконав обіцянку не допустити скорочення чисельності працівників підприємства «Сумське машино-будівельне науково-виробниче об'єднання ім. М. В. Фрунзе» й сприяти у виплаті їм боргів із зарплати.

Таку обіцянку він дав 2 лютого 2015 року під час наради щодо стабілізації ситуації на заводі, нагадує «Слово і Діло».

«Разом із керівництвом заводу нашим завданням є недопущення скорочення чисельності працівників, виплата їм заборгованих коштів, адже люди не мають ставати заручниками ситуації», – заявив Клочко.

Нагадаємо, через відтік замовлень з боку РФ, виробництво на заводі значно скоротилося. В результаті заборгованість із зарплати перед працівниками склала 24 млн грн. Підприємство перейшло на режим неповної робочої зайнятості й відмовитися від системи бонусів.

Клочко заявив, що виробництво підприємства потрібно переорієнтувати на внутрішній ринок, зокрема задіяти його потенціал в реконструкції газотранспортної системи України, розвитку атомної енергетики та оборонного комплексу.

Також він разом із міською владою, нардепами від Сумщини, керівництвом заводу збирався ініціювати звернення до Кабміну щодо повернення підприємству ПДВ для погашення заборгованості із зарплати на провідному підприємстві області.

У лютому 2015 року Клочко повідомив, що СНВО ім. М. В. Фрунзе отримає замовлення від «Укроборонпрому», вирішується питання про участь підприємства в модернізації національної ГТС. Тоді вдалося уникнути скорочення робочих місць на заводі й трохи скоротити борги із зарплати.

Але через чотири роки ситуація різко погіршилася. За інформацією Сумської ОДА, якщо в січні 2016 року заборгованість із зарплати на підприємстві була 15 млн 800 тис. грн, то на початок 2019-го зросла до 234 млн 100 тис. грн. Борги із зарплати планують погасити до 2021 року. При цьому кількість працівників скоротилася з 21 тис. 600 осіб до 3 тис. 166 осіб. Кваліфіковані працівники просто звільнилися.

Відзначимо, що за даними ОДА, Сумська облрада неодноразово звертався до органів центральної влади для допомоги у вирішенні проблем підприємства. Проте борги перед працівниками заводу зросли, а самі вони масово звільнилися. Тому обіцянка голови Сумської ОДА отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Микола Клочко дав 31 обіцянку, з яких 20 виконав, а 7 – провалив.

Раніше ми писали, що в Мін'юсті назвали топ-3 підприємств-боржників із зарплати.

Також ми повідомляли, що загалом в Україні зарплатний борг трохи скоротився, хоча все ще становить мільярди гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: