Порошенко розповів, які теми порушуватиме Україна на зустрічі в Нормандському форматі

Читать на русском
Глава держави в черговий раз підкреслив, що російський суд не має ніякої юрисдикції над українськими громадянами, українськими військовими.

На зустрічі в Нормандському форматі Україна підніматиме питання звільнення українських заручників і реалізації Мінських домовленостей.

Про це заявив президент України Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави, пише «Слово і Діло».

«Коли мене переоберуть, в перший тиждень має пройти засідання саміту Нормандського формату. На Нормандському саміті будуть винесені декілька питань. Перше питання, яке має бути вирішене негайно – Росія не має ніяких підстав далі затягувати утримання наших військовополонених. За це буде юридична відповідальність, яку понесе Російська Федерація», - зазначив президент.

Глава держави вчергове підкреслив, що російський суд не має юрисдикції над українськими громадянами, українськими військовими.

«А акт нападу кваліфікується міжнародними юристами як акт військової агресії проти військових кораблів суверенної й незалежної держави», - додав він.

Водночас Петро Порошенко зазначив, що до завершення президентських виборів в Україні навряд чи вдасться звільнити українців, які залишаються в російських тюрмах.

Нормандська зустріч у Берліні: чому змін не буде та що чекає РФНормандська зустріч на рівні політичних директорів зовнішньополітичних відомств запланована на наступний тиждень у Берліні.

«Ми маємо негайно перейти до впровадження безпечного компонента реалізації Мінських домовленостей. Безпечний компонент – це винесення на засідання Ради безпеки ООН питання «блакитних касок», – зазначив президент.

Він підкреслив, що йдеться про традиційну миротворчу місію, яка має виконати кілька завдань зі створення безпечного середовища: виведення з України всіх іноземних військ, як записано в Мінських домовленостях; роззброєння незаконних збройних формувань для створення відповідного безпечного компоненту; виведення за межі території важкого озброєння і техніки. Глава держави зазначив, що після цього можна говорити про введення політичного компонента.

«Найважливіший компонент - це взяття під контроль неконтрольованої ділянки україно-російського кордону для того, щоб не відбувалося інфільтрації через неконтрольовану ділянку кордону сил, які будуть руйнувати безпечний компонент», - підкреслив Порошенко.

За його словами, є позиція всього світу, що «блакитні каски» – це традиційна миротворча місія з правом застосовувати силу.

«Сила застосовується щодо незаконних збройних формувань. Таким чином, ми гарантуємо безпеку українців, які проживають на окупованій території, й вичавлюємо окупаційні війська», - пояснив він.

Глава держави також підкреслив, що на базі резолюції Генеральної асамблеї ООН була створена українська платформа з деокупації Криму.

«І компоненти цієї платформи, починаючи від скоординованих юридичних дій, притягнення до відповідальності країни-агресора за незаконну анексію в судах, щодо захисту інвестицій, про порушення прав і свобод громадян, щодо порушення конвенції про свободу мореплавання в Керченській протоці. У нас на сьогодні 11 справ, які чітко скоординовані і за які Росія має відповідати», - розповів він.

Глава держави нагадав, що ціна, яку платить Росія в результаті санкцій, за повідомленням агентства Bloomberg, становить 150 млрд доларів, або 10% ВВП. За його словами, додаткові витрати, які Росія витрачає на утримання окупаційного режиму в Криму і на Донбасі, становлять понад 4 млрд доларів на рік.

«Путін, коли чекав виборів (в Україні – ред.), він дуже старався, що прийшов слабкий кандидат у президенти, недосвідчений верховний головнокомандувач, щоб Росія і Путін мали можливість цим скористатися, щоб вийти з тієї пастки, куди росіяни самі себе загнали», - зазначив Порошенко.

Раніше Берлін виступив за збереження Нормандського формату.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: