Нормандський формат: чому Україні не пощастило?

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Нещодавно в Стамбулі завершився саміт щодо Сирії, в якому взяли участь Путін, Меркель, Ердоган і Макрон. Завершилася ця зустріч на вищому рівні нічим. Жодних сенсацій не відбулося, ні про що не домовилися.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Віктор Небоженко, передає «Слово і Діло».

Експерт підкреслив, що це схоже на наш славнозвісний Нормандський формат переговорів щодо розв'язання військово-політичного конфлікту на Донбасі, який тихо помер два роки тому.

«Все та ж «нормандська пара» – Меркель і Макрон, не впоравшись із мирним вирішенням збройного конфлікту між Росією та Україною сміливо взялася вирішувати сирійський конфлікт. І знову жодного результату. Значить, річ не в Україні чи Сирії, а в принципій неефективності Нормандського формату вирішення конфліктів», – зазначив Небоженко.

То в чому ж причина принципової дипломатичної слабкості лідерів Франції та Німеччини?

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

«Перша причина дуже проста. Канцлер Німеччини Меркель втомилася, постаріла й не хоче ризикувати, а президент Франції Макрон молодий як європейський лідер і недосвідчений. Він не знає, що робити в ролі арбітра в міжнародних суперечках і розраховує на мудрість та досвід Меркель. І вони обидва побоюються Путіна», – пояснив він.

По-друге, сама Європа перебуває в кризовому стані, додав експерт.

За його словами, ЄС і НАТО вже не виконують своїх євроатлантичних інтеграційних функцій. Із зовнішнього боку на Європу накочуються хвилі нелегальних іммігрантів, а всередині ЄС зростає хвиля правого популізму та націоналізму. Ба більше, за його словами, вперше на Європу одночасно тиснуть США та Росія. Ані Трамп, ані Путін не церемоняться з ЄС, вимагаючи від нього виконання своїх умов.

«По-третє, Європі не пощастило. У той час, як вона дедалі більше занурюється в глибоку кризу, нею керують професійні, але посередні політики. Нинішні європейські політики просто не розуміють геополітичної цінності України як форпосту європейської безпеки й лякаються її численних проблем. Це не Європа часів політичних гігантів на кшталт Черчилля, Аденауера чи де Голля. Політиків такого масштабу в Європі зараз просто немає й не передбачається», – уточнив він.

У цьому сенсі Україні не пощастило. Відчайдушно прагнучи до Європи, ми зустрічаємо байдужість і бюрократизм, констатував політолог.

У нас практично немає «друзів України» в Європі. Також ми ще не готові зіткнутися зі слабкістю й проблемами Європи, наголосив він.

«ЄС, своєю чергою, лякається важко хворої України й боїться невдоволення путінської Росії. Європа вже розуміє, що «вмиротворити» агресора, змусивши Україну віддати Росії Донбас чи Крим, уже не вдасться, але і як стримати натиск путінської Росії, вони також не знають або не хочуть знати. Але зворотного шляху в України немає. Ми зробили свій європейський вибір і вже дорого заплатили за це. Й продовжуємо платити», – резюмував Віктор Небоженко.

Раніше аналітики порталу з'ясували, як змінювалися електоральні позиції світових лідерів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: