Що змінить скасування формули «Роттердам плюс»

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Законопроект №8626 про відміну формули Роттердам+ внесено до порядку денного 9 сесіі Верховної Ради. Щоб у найближчі тижні законопроект розглянувся у залі, він має пройти податковий комітет, під головуванням Ніни Южаніної.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт з питань енергетики Андрій Герус, передає Слово і Діло.

Експерт зауважив, що цей законопроект передбачає зміну формули Роттердам+ на 0,9*Роттердам, а також збільшення ренти на видобування вугілля для приватних надприбуткових шахт із 0,75% до 5%.

«По-перше, це дозволить отримати нові надходження до державного бюджету. По-друге, понизити ціну електроенергії на 15%-17%. По-третє, вивільнені 30 млрд грн у рік направити на розвиток мереж (RAB-тарифи, полегшення приєднання до мереж), збільшити фінансування державному Енергоатому та іншим компаніям», - пояснює енергетик.

Окрім того, як наслідок це дозволить покращити стан української економіки, медицини, освіти, додав він.

Таким чином, наголосив спеціаліст, перерозподіл коштів буде не в інтересах одного Ахметова, а в інтересах усього суспільства.

«Це приклад деолігархізації на ділі. Чекаємо на позицію Южаніної та інших членів податкового комітету», - додав Герус.

Нагадаємо, рік тому Національне антикорупційне бюро почало розслідування після затвердження формули «Роттердам плюс» членами НКРЕКП. На думку слідчих, дії чиновників призвели до економічно необґрунтованого збільшення ціни купівлі електроенергії, але результатів розслідування досі немає.

До слова, 1 грудня 2017 року народний депутат Юлія Тимошенко пообіцяла, що після перемоги на президентських виборах скасує тариф «Роттердам плюс».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: