Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Третьяков

Читать на русском
Олександр Третьяков виконав майже половину своїх обіцянок. Залишилося, зокрема, домогтися скасування пільг для чиновників.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Третьяков (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Третьяков був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за виборчим округом №219 (Київ). Зараз він також є головою парламентського комітету в справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. За час своєї каденції Третьяков дав 21 обіцянку, 10 з яких виконав (48%).

Провалив народний депутат дві свої програмні обіцянки, пов'язані з виборами. Він обіцяв домогтися проведення дострокових місцевих виборів. Однак у Раді підтримав постанову «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році (25 жовтня)» й дострокові вибори не проводилися. Крім того, Третьяков обіцяв домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді парламент ухвалив проект Виборчого кодексу, який, зокрема, передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Але депутат утримався при голосуванні.

Навесні 2015 року Третьяков пообіцяв ініціювати законопроект про скасування оподаткування пенсій для деяких категорій ветеранів. У підсумку він став одним з ініціаторів проекту закону «Про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та інших категорій осіб», який парламент схвалив.

Також він виконав обіцянку домагатися створення Міністерства у справах ветеранів. «Думаю, міністерство буде створене наприкінці вересня-на початку жовтня 2017 року. У всякому разі, я постараюся цього домогтися», – підкреслив Третьяков. У червні депутат повідомив, що разом із членами комітету Ради й ветеранами АТО провів кілька зустрічей у Сенаті, Конгресі та Міністерстві у справах ветеранів США. Крім того, питання створення відомства нардеп порушував на Погоджувальній раді парламенту й у сесійній залі підтримав відповідний законопроект.

Впорався Третьяков з обіцянкою про те, що постраждалі під час проведення антитерористичної операції волонтери отримають статус інваліда війни. Нардеп став ініціатором законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України». Рада ухвалила документ, згідно з яким статус учасника бойових дій надаватиметься добровольцям, що захищали цілісність України ще до входження їхніх батальйонів до лав Збройних сил. Крім того, статус інваліда війни отримають постраждалі волонтери.

Ще дев'ять обіцянок Третьякову залишилося виконати. Залишилися, зокрема, програмні обіцянки створити гарантії отримання першого робочого місця для молоді, забезпечити перехід до електронного уряду та забезпечити диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв. Для їх виконання депутат ще нічого не зробив.

Обіцяв він також домогтися скасування пільг чиновникам і зменшення витрат на утримання органів влади. Поки Рада лише майже вдвічі збільшила посадові оклади народних депутатів, але Третьяков утримався при голосуванні за це рішення. Тож обіцянка поки в процесі реалізації.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: