Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Гринів

Читать на русском
Народний депутат Ігор Гринів пообіцяв, зокрема, в майбутньому не вступати до жодної політичної партії.
Ігор Гринів

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Гринів (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Гринів був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Зараз депутат також є заступником голови парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку. Обіцянками Гринів не розкидається, дав їх 15. Виконав лише три (20%), а ще шість – провалив.

Дві з трьох реалізованих обіцянок Гриніва пов'язані з діяльністю суддів. У листопаді 2015 року народний депутат проголосував за законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який забезпечує виключно церемоніальну роль президента в призначенні суддів. Так, депутат виконав обіцянку домогтися створення системи автономного функціонування суддів. Він також впорався з обіцянкою домогтися встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів. У 2016 році Гринів підтримав законопроект «Про судоустрій і статус суддів», який передбачає масштабну реорганізацію та переатестацію всієї судової системи. Законопроектом також передбачене створення Громадської ради чесноти, який буде, зокрема, збирати й аналізувати інформацію щодо судді або кандидата на цю посаду.

Не впорався депутат з обіцянкою домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді він утримався при голосуванні за проект Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання нардепів за системою відкритих пропорційних списків.

У червні 2016 року Гринів заявляв, що парламент продовжить свою сесію до осені, без річної перерви, через велику кількість боргів за законопроектами. Однак своє слово він не дотримав. Уже через тиждень спікер Ради Андрій Парубій закрив останнє пленарне засідання й питання про продовження сесії на голосування не виносив.

Не виправдалася обіцянка Гриніва на рахунок того, що кандидатури нових членів Центральної виборчої комісії будуть внесені до Ради до 20 травня 2016-го. Президент України Петро Порошенко подав список претендентів лише на початку червня.

У процесі виконання в парламентаря залишається ще шість обіцянок. Два роки тому він пообіцяв у майбутньому не вступати до жодної політичної партії. «Я був членом єдиної партії в своєму житті. Це партія «Реформи і порядок». Я ніколи в минулому житті не був членом інших партій і ніколи вже не буду», – заявив Гринів.

Крім того, йому залишилося виконати програмні обіцянки «Блоку Петра Порошенка». Наприклад, домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори або домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Щодо АМКУ Гринів підтримав лише один законопроект із трьох, які ухвалювала Верховна Рада.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: