Навіщо збільшують норму споживання газу та як це вплине на рахунки

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Замість того, щоб розробити методику, яка мала були ще півроку тому, щодо того, яким чином відшкодовувати людям кошти, які самостійно встановили лічильники, в Міненерго вирішили повернутися до методів минулого.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи рішення Міненерго про збільшення норми споживання газу.

«Нормативи – це старий радянський принцип, повернення в минуле на багато років. При тому, що нагально зараз закінчити з обліком природного газу й закрити це питання раз та назавжди. Зараз ми повертаємося до нормативів», – зазначила Бойко.

Експерт уточнила, що коли споживач має прилад обліку газу, він споживає набагато менше, ніж тоді, коли споживає за нормативами чи коли є загальнобудинковий лічильник.

«Була спочатку обрана тактика НКРЕКП за сприяння Міненерго, що будуть встановлювати не індивідуальні, а загальнобудинкові лічильники. Люди виступили проти, тому що це набагато гірше: різні класи точності, люди по-різному споживають газ. У кожному разі, це несправедливо», – пояснила фахівець.

Наскільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири рокиЯкщо прогноз Мінекономрозвитку справдиться, то ціни на газ у 2018 році зростуть на 18 відсотків, що призведе до подорожчання світла й тепла. Ми вирішили з'ясувати, наскільки зростання тарифів за комуналку встигатиме за збільшенням мінімальної зарплати.

Тоді міністерство вирішило підняти нормативи, щоб таким чином усе одно змусити людей встановлювати загальнобудинкові лічильники, додала вона.

«Грубо кажучи, щоб ніхто з газорозподільчих компаній не залишився в накладці, адже очевидно, що газорозподільчі компанії не зацікавлені в тому, щоб кожному поставити лічильник. Коли є загальнобудинковий чи є норми, не можна сказати, хто скільки спожив», – підкреслила експерт.

За її словами, це не буде стосуватися тих, у кого вже є загальнобудинковий лічильник. Тих, хто має індивідуальний лічильник і використовує газ не лише для приготування їжі, це також не стосується.

Ця ініціатива стосуватиметься лише тих, у кого лічильника взагалі немає – ані індивідуального, ані загальнобудинкового, наголосила фахівець.

На її думку, норми збільшують, щоб змусити людей встановлювати загальнобудинкові лічильники, але це неправильно.

«Доречно, щоб облгаз за рахунок тарифу поставив індивідуальний лічильник, навіть якщо при цьому доведеться збільшити тариф. Все одно це не такі великі гроші. Максимально 20%. Або ж люди мають встановити цей лічильник самостійно, а після цього газорозподільчі підприємства їм це компенсує за рахунок тарифу», – пояснила Бойко.

Саме цю методику компенсації й мало розробити Міненерго. Натомість там тягнули час, а тепер вирішили збільшити нормативи, додала вона.

Експерт припустила, що для тих, хто не має лічильників, це потягне збільшення рахунків у три-чотири рази.

«Щодо субсидій, то якщо не будуть змінені нормативи, нічого не зміниться. Те, що зараз хочуть ухвалити, жодним чином субсидій не стосується. Це поки стосується лише виставлення рахунків людям. Субсидії регулює окрема постанова. Поки змін до цієї постанови немає, не буде змін і щодо субсидій, лише щодо рахунків», – резюмувала Тетяна Бойко.

Раніше аналітики порталу з’ясували, на скільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири роки.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: