Чому не розслідується вбивство Шеремета?

Читать на русском
Павло Диканьадвокат Небесної сотні

20 липня 2016 року в Києві був підірваний автомобіль журналіста Павла Шеремета. Минуло два роки, але офіційне розслідування результатів не принесло. Та й правоохоронці не заперечують власних прогалин. Так, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков визнав: слідство припустилося помилки й не вилучило відео з однієї з камер спостереження, як виявилося, найважливішої. Тоді Аваков заявив, що слідчим доведеться перевірити матеріали заново. 13 квітня вже цього року в СБУ заявили, що в справі вбивства журналіста Павла Шеремета досі не зібрана реальна доказова база. Початкова версія української влади – «російський слід», проте в МВС відзначали, що жодних доказів причетності Росії до вбивства немає. Втім, генеральний прокурор України Юрій Луценко запевнив, що зробить усе можливе, щоб разом із колегами розкрити злочин.

У другі роковини смерті журналіста колеги Шеремета та активісти вийшли на вулиці Києва з плакатами «Павло Шеремет. 2 роки. Вбивці досі не знайдені».

Адвокат сімей Небесної Сотні Павло Дикань зазначив, що без фактажу складно давати оцінки, але найбільш реалістичною на сьогодні є версія про вбивство, пов’язане з професійною діяльністю.

«Слідство мало б приділяти найбільшу увагу цьому напрямку. Однак обставин слідства достовірно суспільство не знає, ми орієнтуємося лише на публічну інформацію», – додав він.

Судячи з характеру злочину, це, скоріш за все, професійна діяльність Шеремета, уточнив адвокат.

За його словами, під час слідства було допущено багато помилок, оскільки, з одного боку, слід розуміти, що такі злочини надзвичайно складні, а з іншого – професійний рівень української поліції та СБУ не такий високий.

«Відсутність належної експертної бази, походження вибухівки – це те, що потрібно було встановлювати від самого початку», – підкреслив Дикань.

«Камери спостереження потрібно було піднімати відразу в усьому районі. Є питання щодо пересування осіб, які були зафіксовані, – звідки вони виходили, трафік телефонів. Дуже багато слідчих дій, невідомо, до якого результату вони привели. Однак найголовніший фактор, який заважає розслідуванню, – професійний рівень», – пояснив він.

Причини можуть бути різні – як непрофесійність, так і певний саботаж, наголосив експерт.

«Однак довести все це складно», – додав Дикань.

Він висловив сумніви, що вбивство Шеремета зможуть розкрити.

«Скоріш за все, на жаль, уже ні. Два роки – це вже дуже багато», – констатував адвокат.

«Убивство може бути розкрите лише в тому разі, якщо хтось дасть свідчення. Причому це має й може бути людина, яка не фігурує. Тобто просто з’явиться, прийде й розповість певну інформацію. Тому що на сьогодні слідство не дає підстав вважати, що в них є хоч якісь свідки, які можуть цю картину певним чином прояснити й навести на якусь робочу версію», – резюмував Павло Дикань.

Нагадаємо, Представництво Європейського Союзу в Україні закликало українську владу провести швидке й прозоре розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: