У законі про Антикорупційний суд «підмінили» апеляцію – ЗМІ

Читать на русском
Апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не новоствореному Антикорупційному суді.

Апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не новоствореному Антикорупційному суді.

Така норма з’явилася в оприлюдненому сьогодні в «Голосі України» тексті закону, пише «Слово і Діло» з посиланням на ЦПК.

Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд: як голосували нардепиЗакон про Антикорупційний суд був ухвалений у парламенті 315 голосами. Хто і як голосував – на нашій інфографіці.

Аналітики порталу дослідили, що правка не була зачитана головою комітету правової політики та правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед ухваленням закону та не обговорювалася на комітеті.

Норма з'явилася в тексті правок до закону, розданому в комітеті за годину до голосування, а сьогодні – в оприлюдненому законі. Цієї норми також не було в запропонованій комітетом редакції порівняльної таблиці до другого читання, оприлюдненій на сайті Верховної Ради.

З'ясувалися терміни запуску Антикорупційного судуКерівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький вважає, що Антикорупційний суд може повноцінно запрацювати в кінці 2018-на початку 2019 року.

Тепер закон передбачає, що справи НАБУ, розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції, будуть завершені також у загальних судах. Апеляція відбудеться в обхід Антикорупційного суду. Натомість, згідно з попередніми домовленостями з міжнародними партнерами, апеляція справ, які зараз перебувають на розгляді в загальних судах, мала б відбутися в апеляційній палаті Антикорупційного суду.

Крім того, така норма означає, що найближчі вироки проти топ-корупціонерів країни українці побачать не раніше, ніж через 2-3 роки, бо щонайменше півроку займе створення Антикорупційного суду, ще 1,5-2 роки в двох інстанціях розглядатимуться справи, які туди потраплять.

Нагадаємо, що 7 червня Верховна рада України ухвалила закон №7440 про Вищий антикорупційний суд України. «За» проголосували 315 народних депутатів. Проте для самого створення суду потрібен ще один закон.

Ухвалений закон фактично лише визначає засади створення та роботи Вищого антикорупційного суду, але не створює його. Для остаточного створення Антикорупційного суду президент має подати, а Верховна рада ухвалити ще один законопроект, який має містити лише одну норму – передбачити створення Вищого антикорупційного суду з розташуванням у Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: