Кулеба анонсував початок реформи інтернатів

Читать на русском
Реформа розрахована на 10 років. Відзначається, що діти мають жити в сім'ї, а не в інтернатному закладі.

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба заявив, що реформа системи інтернатних закладів має на меті зменшити кількість дітей, які виховуються в інтернатах на 70%, та збільшити кількість дитячих будинків сімейного типу й патронажних сімей.

Про це він заявив під час брифінгу, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Реформа розрахована на 10 років, і основне те, що діти мають жити в сім'ї, а держава має підтримати дитину в сім'ї, а не в інтернатному закладі. Ми маємо переформатувати політику на підтримку сім'ї, а не на влаштування з різних причини дітей до інтернатів. Сьогодні 1,5% дитячого населення України живуть в інтернатних закладах. Через 10 років кількість дітей в інтернатних закладах має становити 0,5%, тобто на 70% кількість дітей має бути зменшена», – сказав Кулеба.

Він додав, що протягом наступного року кожен регіон має розробити свій власний план реформування системи інституцій та розвитку соціальних послуг у громадах, направлений на підтримку сімей із дітьми з особливими потребами, неблагополучних сімей, розвиток інклюзивної освіти, реабілітаційних послуг тощо, щоб запобігти потраплянню дітей до інтернатів.

Зараз у системі інтернатної освіти перебувають 106 тисяч дітей, або 1,5% дитячого населення країни, з них лише 6 тисяч дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав. Загалом в Україні діє 751 інтернатний заклад. У середньому в кожному закладі виховуються або утримуються від 100 до 300 дітей. Для порівняння, в таких країнах, як Австрія та Норвегія, кількість дітей в інтернатних закладах становить 0,1%, у Польщі, Румунії, Чехії, Болгарії – 0,5%.

Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки була схвалена урядом у серпні 2017 року й передбачає три етапи реалізації.

Зазначимо, дитячий фонд ООН проаналізував ситуацію в 140 державах, в яких понад 2,7 млн ​​дітей живуть у дитячих будинках, інтернатах і подібних установах.

Також у ЮНІСЕФ розповіли, скільки дітей постраждало за час війни на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: