Старість – не радість: як живуть літні люди в будинках-інтернатах України

Читать на русском

Пожежа в будинку для літніх людей під Києвом, яка забрала життя 17 людей 29 травня цього року, знову актуалізувала проблему літніх людей. Журналісти «Слова і Діла» вирішили з'ясувати, як функціонує система будинків для літніх людей в Україні, і хто відповідає за безпеку мешканців таких закладів.

Для початку зазначимо, що скористатися послугами будинків-інтернатів для літніх людей можуть лише бездітні люди. Тим, хто має дітей, доступ до інтернатів закритий. Але навіть якщо людина й потрапила до цієї категорії, гарантій потрапити до закладу не має – на одне місце в інтернаті для літніх в Україні претендує аж 31 чоловік.

Звичайно ж, є в Україні й приватні будинки для літніх людей, проте їх діяльність на законодавчому рівні не закріплена зовсім. Тому діти, які захотіли віддати своїх батьків під нагляд до таких установ, беруть на себе весь страх і ризик за рішення.

Ті, хто все-таки зміг потрапити до інтернату, мають розуміти, що 75% пенсійного забезпечення піде на оплату послуг. Решта 25% – це те, що залишається на витрати особистого характеру.

Яким чином фінансують будинки-інтернати для літніх людей, ми напишемо детальніше пізніше, коли отримаємо відповіді на запити від профільних органів влади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: