Безвізовий режим з ЄС суттєво не полегшить подорожі українців до Європи

Читать на русском
Олександр Мережкоюрист - міжнародник

Усі умови, необхідні для безвіза, і з формальної, і з юридичної точки зору виконані. Питання давно суто політичне.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт-міжнародник Олександр Мережко, оцінюючи ситуацію з наданням Україні безвізового режиму та перспективу скасування віз до літа-2017.

Україна та інтеграційний досвід інших

«Навіть якщо нам пощастить, і Європа заплющить очі на свої побоювання, нам потрібно звернути увагу на історію Молдови та ЄС. Молдові безвіз давно дали. Але в реальності ситуація взагалі не змінилася. Там все одно рекомендують, перш, ніж їхати за кордон, принести документи в посольство країни», - розповів експерт про досвід Республіки Молдови.

При цьому є й інший практичний досвід, який варто взяти до уваги: Польща - США.

«У Польщі досі візовий режим з Америкою. Хоча практично у всіх інших європейських країнах - безвіз. Від чого це залежить? Проблема насправді проста: польські громадяни частіше, ніж інші, порушували умови надання віз. США орієнтуються на те, чи порушують громадяни правила країни. Якщо ні — вони дають безвіз», - пояснив Мережко.

Він підкреслив, що навіть у разі скасування віз, саме від українських громадян буде залежати, як довго протримається особливий режим в'їзду.

Безвізовий режим: як це працює?

Мережко розповів, що безвіз передбачає перебування в країні впродовж трьох місяців, тобто короткострокові поїздки, конференції, відрядження, але аж ніяк не право на проживання в Європі. Не виключені додаткові перевірки окремих країн на в'їзді.

«Дешевшими подорожі теж не стануть. Буде менше бюрократії. Не більше», - підкреслив Мережко, акцентуючи увагу на тому, що не варто плекати особливих надій на практичну користь безвізового режиму.

Україна очима Європи: очікування та реальність

«Потрібно відповісти на просте запитання: як європейці дивляться на Україну? Я не кажу про сусідні країни, Польщу, країни Балтії...Є розуміння, що Україна — країна бідна. Другий фактор: Європа налякана потоками біженців, і європейські політики не можуть не брати до уваги побоювання свого електорату. В Україні триває війна. Питання, яке логічно виникає у кожного: Путін починає наступ, з'являється хвиля біженців, що далі?», - міркує Мережко.

Безвізовий режим: ретроспектива обіцянок українських політиківОбіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Одним із перших посадовців, що пообіцяли ініціювати безвізовий режим з ЄС, був тодішній віце-прем'єр-міністр із питань Євро-2012 Борис Колесніков.

Скоріш за все, Європа буде намагатися убезпечити себе і затягуватиме ситуацію далі під різними приводами. Наприклад, говорити про корупцію, хоча на безвіз це аж ніяк прямо не впливає.

«Європа сама на роздоріжжі з українським безвізом. З одного боку – війна, агресія, потрібно допомогти з європейської солідарності, а з іншого – є свої інтереси», - резюмував Олександр Мережко.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом в президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що доб'ється протягом першого року своїх повноважень встановлення безвізового режиму з Євросоюзом.

Раніше журналісти «Слова і Діла» писали, що обіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Добірку найцікавіших обіцянок можна подивитися в матеріалі «Безвізовий режим. Ретроспектива обіцянок українських політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: