Вибух популізму та нові гравці коаліції: експерти про зміни у політикумі

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог
Василь Моканполітолог

Цілком ймовірний черговий вибух популізму на темі тарифів, соціальних аспектах, реформах, але серйозні потрясіння для українського політикуму мало вірогідні.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, оцінюючи конфліктність в українському політикумі та кадрові ротацій на тлі наближення звіту уряду.

«У будь-якому разі, потрібні закони якось ухвалюють, ситуативна більшість має місце бути. За великим рахунком, якщо на цей час коаліція працює та при цьому відносно результативна, то зрозуміло, що у такій ситуації змінювати це шляхом переформатування, додавання когось, ще невигідно», – розмірковує політолог.

Крім того, зауважив він, якщо включати нових гравців, то потрібно шукати для них якісь посади, а отже, доведеться пожертвувати кимось із тих, хто зараз на посадах. До цього не готові, та й відвертих аутсайдерів немає.

«Безумовно, у зв'язку із наближенням звіту уряду можуть бути якісь постанови про звільнення та відставки, але навряд чи вони наберуть необхідну кількість голосів, щоб втілитися у життя. Певні рокіровки можливі, але вони занадто складні та навряд чи будуть насправді», – вважає Яблонський.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в найближчі чотири роки в Україні не буде позачергових виборівСказано 21 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Водночас політолог Василь Мокан переконаний, що найближчий період до звіту уряду буде вирішальним з погляду того, відбудуться дострокові вибори в Україні чи ні.

«Домогтися дострокових виборів у 2018 році буде ще важче, а точніше, майже неможливо. Тому саме зараз ставки будуть занадто високі. Вирішується перспектива протікання політичних процесів аж до 2019 року. І що ближче до дати звіту уряду Гройсмана, то більше зростатиме конфліктність української політики», – припускає експерт.

Два роки тому Президент України запевнив, що найближчі чотири роки в Україні не буде жодних виборів. Усього «Слово і Діло» зафіксувало 256 обіцянок Петра Порошенка, більшість з яких він виконав, що складає 41% рейтингу відповідальності глави держави.

Рейтинг найвідповідальніших парламентських фракцій можна переглянути за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: