Карти, гроші, гральні кості: умови легалізації грального бізнесу в Україні

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Потрібно виходити з того, чому була введена заборона, хоча вже тоді це було досить шкідливим кроком з погляду наповнення бюджету.

Таку думку у коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, оцінюючи можливу легалізацію грального бізнесу в Україні вже наступного року.

«Було багато чуток про те, хто лобіював заборону, у тому числі про те, що лобісти були не тільки з України, а й за межами є охочі контролювати фінансові потоки. Глобально заборона призвела до того, що весь цей сегмент перейшов або у режим онлайн, або у тіньові схеми. Легалізація буде хоча б спробою зробити із «сірої зони» більш прозорий сектор та спрямувати доходи у фінансування різних бюджетних програм», – розповідає Якубін.

Така практика, додав він, є в багатьох країнах світу, проте на Заході для цього створені офіційні окремі гральні зони у самій країні або у регіонах, які мають розвиватися.

«Якщо у такому ракурсі, то сенс є. Варто задуматися про прив'язку легалізації грального бізнесу до того, що частина грошей спрямовуватиметься на соціальні програми, соціальну інфраструктуру. Тим більше, що сьогодні стоїть питання відновлення територій Донбасу», – пояснює він.

Частина населення, яка грає в азартні ігри та залишає гроші у казино, робитиме це й далі. Тільки сьогодні все це у тіні, а ті, хто лобіював тоді заборону, на цей час спокійно заробляють на тіньових потоках для офшорів, а не бюджету.

«Проблема в тому, що має бути досконала система видачі та контролю ліцензій. Важливо визначити гральні зони, спеціальні території або місця, де це може бути, та встановити контроль за такими місцями. Не менш важливий аспект – вікові обмеження», – вважає політолог.

Ці речі, на його погляд, досить контрольовані, а саме заборони, «сіра зона» – те, що погано контролюється.

«У таких сферах потрібно розуміти, що заборона часто веде до протилежного результату. Ми просто витісняємо цей сегмент у «сіру зону», понад те, криміналізували сферу та створили додаткову корупцію», – резюмував Олексій Якубін.

Як відомо, гральний бізнес в Україні заборонили влітку 2009 року. За організацію азартних ігор законом передбачено штраф у 25,6 млн грн, конфіскація обладнання та всіх прибутків на користь держбюджету. Штраф за участь в азартних іграх – 112 гривень.

Нагадаємо, глава МВС ще три роки тому обіцяв, що протягом 10 днів будуть ліквідовані всі гральні заклади в Україні, проте не зміг впоратися з озвученим завданням. Всі обіцянки Арсена Авакова доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: