Транш і Україна: експерти про зміни в рішеннях МВФ

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Якщо оцінювати рішення об’єктивно, то справа насправді не лише у блокаді Донбасу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Жолудь, оцінюючи інформацію про те, що МВФ тимчасово відклав виділення траншу для України.

«Блокада – не єдиний варіант. Прив’язуватись до того, що уряд якось вирішать питання блокади й відразу на раді директорів розглянуть транш для України не варто. Якщо подивитися графік отримання траншів, коли ми отримали останній транш, а це вересень 2016, то передбачалось, що наступний транш буде у грудні 2016. В грудні ми транш не отримали, так само, як в січні та лютому, коли блокади й такої ситуації ще не було», - пояснює Жолудь.

Крім того, уточнив він, чомусь не врахували, що сам МВФ не робив жодних заяв стосовно траншу для України, а просто прибрав з переліку питання, які буде розглядати рада директорів на засіданні. Без пояснень.

Треба розуміти, наголосив він, що МВФ дійсно зважає на те, відбуваються в країні чи ні бажані структурні реформи. Блокада, точно не відноситься до структурних питань.

«Водночас, не зовсім прозорою залишається ситуація з ухваленням аудиту НАБУ», - підкреслив експерт, акцентуючи увагу на тому, що під ВР пройшов мітинг з вимогами незалежного аудиту НАБУ.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров переконаний, що МВФ – перш за все кредитор, який дає гроші тому, хто здатний їх виплатити.

«Україна – закредитоване підприємство в якому повно фінансових дірок. В якому прибуток не вкладається в розвиток, а виводиться, тобто витрачається (в нашій ситуація це мова про пільгові і пенсійні виплати). Також це підприємство ще дуже неефективне. Штат його не відповідає продуктивності. МВФ у свою чергу пропонує зміни, аби хоч трошки покращити становище. Україна цих вимог не виконує, альтернативні не пропонує. Тепер питання: чи дадуть нам кредит?», - підкреслив він у своєму Facebook.

Нагадаємо, минулого тижня в НБУ заявили, що Україні потрібно за два роки віддати боргів у розмірі 12,5 млрд дол. й без підтримки МВФ це неможливо.

Як відомо, Президент провів зустріч з лідерами фракцій щодо ситуації з траншем.

Зі свого боку, міністр фінансів Олександр Данилюк обіцяє, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені. Всі обіцянки глави Мінфіну доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: