Експерт про вибухи у Балаклії: якщо використовували бойовий дрон, захиститися від нього було неможливо

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Зараз є дві важливі складові. По-перше. не варто поспішати з висновками, кажучи, що це диверсія. По-друге, слід задуматися, що потрібно зробити, щоб не допустити повторення.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, аналізуючи ситуацію з вибухом на складі боєприпасів у Балаклії.

«Дуже небезпечно висувати одну якусь пріоритетну версію, відкидаючи інші, оскільки це далеко не перший вибух на українських складах. Були випадки і задовго до війни. Причини можуть бути різними», – відразу підкреслив експерт, апелюючи до версії про те, що сталося, було диверсією.

«Другий аспект полягає в тому, що на багатьох таких об'єктах боєприпаси складуються в якихось ангарах, незахищених від диверсії, удару з повітря. Іноді вони навіть зберігалися просто неба, закриті від дощу чи якихось атмосферних явищ», – розповідає військовий фахівець.

Також, виходячи з новітніх способів здійснення диверсій, за його словами, все досить вразливо: є за кілька сотень доларів квадрокоптер, який кустарним способом переробляють на носій вибухової речовини, й від нього захиститися практично неможливо.

«Такий пристрій практично неможливо виявити, його дуже важко знищити та дуже складно захиститися. Це нові реалії, які потрібно враховувати», – констатував Мельник.

Полторак назвав версію вибуху на складі боєприпасів у БалакліїГлава українського оборонного відомства Степан Полторак назвав найбільш реалістичну версію вибуху у Харківській області.

Якщо використовувався бойовий дрон, то від нього захиститися практично неможливо. На сьогодні, уточнив експерт, ефективних способів захисту від цієї техніки не існує.

«Сьогодні фахівці мають вжити якихось заходів хоча б «пасивного захисту». Так, ядерні електростанції з самого початку проектування захищені від випадкового падіння великого літака, наприклад Боїнга-747. Тут, мабуть потрібні подібні заходи, які б дозволили уникнути таких ситуацій», – проаналізував Олексій Мельник.

Через вибухи у Балаклії було евакуйовано 20 тисяч осіб. Біля кордону з РФ посилено охорону, а Украерорух тимчасово закрив небо у радіусі 40 км з метою локалізації та гасіння пожежі.

Нагадаємо, 14 років тому на об'єднаних складах боєприпасів 52-ї механізованої бригади 6-го армійського корпусу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України сталася пожежа, яка знищила 10 з 17 складів, на яких зберігалося близько 3 тис. т снарядів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: