Японія висловила протест РФ щодо Курильських островів

Читать на русском
Уряд Японії бурхливо відреагував на заяву міністра оборони РФ Сергія Шойгу про плани розмістити свої війська на Курильських островах цього року.

Уряд Японії бурхливо відреагував на заяву міністра оборони РФ Сергія Шойгу про плани розмістити свої війська на Курильських островах цього року.

Про це повідомив генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Сугу, передає Reuters, пише «Слово і Діло».

За словами Сугу, Токіо не проти продовження діалогу щодо спірних островів і пропонує пошук взаємоприйнятного рішення. Японські дипломати підкреслили, що нарощування російських військ на Курильських островах «суперечить позиції Токіо, яка полягає в тому, що це споконвічні території Японії». Протест був спрямований по дипломатичних каналах 22 і 23 лютого. Про плани розміщення дивізії в своєму виступі в Держдумі РФ 22 лютого повідомив російський міністр оборони Сергій Шойгу.

За його словами, розміщення дивізії на Курилах пов'язано з роботою із захисту цих островів. Ще три дивізії будуть розміщені до кінця року на заході кордону і південному заході.

Японія претендує на південні острови Курильської гряди ─ Ітуруп, Кунашир, Шикотан і архіпелагу Хабомаї. Передачу їй цих островів Японія поставила умовою укладення мирного договору з Росією, який після закінчення Другої світової війни так і не був підписаний. Позиція Москви полягає в тому, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни.

Раніше, Естонія натякнула військовим НАТО на провокації з боку РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: