Марш проти влади: чим небезпечний спільний мітинг «Свободи», «Азова» та ПС?

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

На тлі останніх подій, які відбуваються в Україні, емоційне тло, яке накладає 20 лютого, провокує певних політичних гравців спробувати дестабілізувати ситуацію та переформатувати владу, яка наразі є дуже вразливою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, керівник центру «Ейдос» Віктор Таран, аналізуючи організацію мітингу за участю «Свободи», «Правого сектору» та «Азова», що приурочений до річниці Майдану.

«Безвідносно до того, чи є тут рука Москви, факт залишається фактом: є сили, які хочуть захопити владу в будь-який спосіб. Марш «Свободи», «Азова» та ПС – ще одна така спроба, але в цій ситуації вона дійсно може становити загрозу. По-перше, на вулиці Києва вийдуть ті, хто має досвід бойових дій. По-друге, потрібно бути об'єктивними, вони мають на руках зброю», – зазначив Таран.

За його словами, зважаючи на те, що за «Свободою» та «Азовом» стоять дуже непрості люди, якщо допустити зближення Коломойського та Білецького, то буде забезпечений фінансовий ресурс.

«Доказом, що між Коломойським і Білецьким є зв'язок, може стати активізація УКРОПу. Є інформація, що була вказівка завозити УКРОПівські організації з обласних осередків», – додав експерт.

Головне завдання спільного маршу «Азова», «Свободи» та ПС – провокувати владу. Очікування – підвищити градус ескалації та призвести до провокацій, тому що правоохоронні органи змушені будуть використати силу. Але якщо сила буде надмірною, то це відразу буде використано для радикальних дій самими організаторами маршу.

«Далі вже може бути що завгодно. Озброєний натовп у центрі Києва – це вже небезпека. Головне – не піддаватися на провокації, а тим, хто хоче стояти за 200 гривень на мітингах, варто розуміти принаймні потенційну загрозу власній безпеці», – наголосив політолог.

Загалом, на його переконання, наразі ситуація є відносно стабільною й поки немає підстав для масштабних протестів.

Електоральні настрої українців: кому з політиків віддають пальму першості соціологи«Слово і Діло» зібрало в єдиній інфографіці дані одразу кількох соціологічних інституцій, аби з’ясувати, на чиєму боці нині електоральні симпатії українців.

«Українці можуть бути незадоволені тарифами, обурені діями влади, але виходити через це на Майдан не будуть. Люди вийдуть на вулицю тоді, коли зійдуться дві умови – посягання на справедливість та розуміння. В 2014 році люди вийшли, щоб підписали Угоду про асоціацію, покарали за студентів та відправили уряд Азарова у відставку», – пояснює експерт.

Більше того, уточнив він, має бути принаймні якась альтернатива. В 2004 році виходили за Ющенка, в 2014-му – казали про Тимошенко, Яценюка чи когось іншого. Зараз люди зневірились, а виходити заради того, щоб просто вийти, громадськість не готова.

«В 1999-2000 роках ситуація була гіршою: віялові відключення, різке зростання курсу з 1,7 до 5 гривень за долар. Але на вулиці вийшли лише тоді, коли вбили Гонгадзе», – резюмував Віктор Таран.

Нагадаємо, 22 лютого на Майдані Незалежності пройде марш національної гідності, який організовують ВО «Свобода», «Правий сектор» та партія «Національний корпус» («Азов»), на якому озвучать низку вимог до влади. Лідери політсил не виключають об'єднання в новий єдиний політичний союз.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, хто мав би шанси на лідерство, якби президентські або парламентські вибори відбулися сьогодні. Детальніше – в матеріалі «Електоральні настрої українців. Кому з політиків віддають пальму першості соціологи».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: