«Ланч Пінчука»: експерт пояснив, чому тема України залишилася в тіні

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Костянтин Бондаренкополітолог

Український Давос був одним із головних заходів лобіювання інтересів України в рамках форуму. Але цьогоріч тема України обговорювалася набагато менше, ніж раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, підбиваючи підсумки форуму в Давосі та оцінюючи традиційний «ланч Пінчука».

«Цього року в Давосі Україна не була ключовою темою. Причин для такого розкладу декілька. По-перше, стаття Пінчука, яка викликала скандал та нерозуміння не лише в межах України, але й серед міжнародних партнерів. Щоб згладити певною мірою ситуацію, частина людей проігнорували захід узагалі, а частина – обмежилися заходами в рамках форуму», – пояснив політолог.

Скандальна стаття Пінчука, вибори у США та майбутня політика Трампа відсунули українське питання в Давосі на другий план.

«Попередні роки ланч Пінчука був майданчиком для неформальних переговорів української дипломатії з міжнародними партнерами. Цього року через скандальну статтю Пінчука цей майданчик майже не працював», – вважає Михайло Дяденко.

Політолог Кость Бондаренко наголосив, що Пінчук має два майданчики, які він пропонує, – український ланч та Ялтинська європейська стратегія.

«Ланч Пінчука»: в меню – Україна?Відмова Порошенка, Климпуш-Цинцадзе й ключових європейських політиків відвідувати «ланч Пінчука» в Давосі є своєрідною акцією протесту проти його поглядів на відносини Києва з Москвою, але, схоже, що в цьому питанні в хід пішла важка артилерія.

За його словами, насамперед вони розраховані для обговорення майбутніх стратегій, але не для пошуку компромісів.

«Це два майданчики, де обговорюються роль і місце України в світі, нові тенденції, що можуть бути актуальними в руслі найближчого часу, запрошуються впливові діячі, чиновники, які можуть дати свої орієнтири, але на таких зустрічах не стоїть завдання досягти компромісу», – уточнив Бондаренко.

Раніше, Віктор Пінчук опублікував статтю у Wall Street Journal, в якій заявив, що Україна має пожертвувати включеним Кримом заради миру з Росією. В АП відповіли олігарху й наголосили, що жодних «торгів територіями» не буде.

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко був відсутній на традиційному ланчі Віктора Пінчука в Давосі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: