Савченко та держзрада: експерт оцінив ситуацію з обвинуваченнями на адресу нардепа

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Проблема в тому, що закон, який регулює статус депутата, чітко не виписаний.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда, аналізуючи звинувачення Надії Савченко в держзраді та ініціативу щодо виключення нардепа з комітету нацбезпеки.

«Основне питання зараз в допуску до державної таємниці, розгляді питань, які стосуються нацбезпеки. Очевидно, що до депутата, який ретранслює неприйнятні для обороноздатності та безпеки держави посили, мають право застосовувати такі рішення», – вважає експерт.

«Формально, це абсолютно законне рішення, але за фактом закон не виписаний так, щоб його втілити в життя. В регламенті, в законі про статус народних депутатів потрібно детальніше виписати такі ситуації. Це взагалі нормативна проблема – відхід депутатів із комітетів. Дострокове припинення повноважень члена комітету потрібно виписати», – пояснив Андрій Дуда.

Наразі, на його думку, потрібне розслідування, а якщо в діях Савченко є склад злочину, який полягає в державній зраді, то потрібно робити подання до ВР на надання згоди на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності.

Списки Савченко та плани на 2017 рік. Головні обіцянки тижня«Слово і Діло» представляє перший у 2017 році огляд обіцянок українських політиків, до якого увійшли їхні зобов’язання, що з’явилися, були виконані чи провалені за післяріздвяний тиждень.

«Виключення з комітету в такому разі буде занадто м'якою реакцією. Державна зрада – це злочин, який карається кримінальною відповідальністю», – проаналізував ситуацію Андрій Дуда.

Раніше Надію Савченко виключили з української делегації в ПАРЄ та фракції «Батьківщини». Сама Савченко заявила, що українська влада не зможе врегулювати конфлікт на Донбасі, не відмовившись від своїх прав на Крим.

В експертному колі вважають, що риторика нардепа дійсно йде в руслі того, що вигідно Москві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: