Експерт: Росії потрібен не Трамп, а конфлікти всередині США

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Конфлікт Трампа зі спецслужбами США поставив його в складну ситуацію, що пов'язана з його легітимністю.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи заклик Білого дому до нової адміністрації Дональда Трампа вибрати між РФ та американськими спецслужбами.

«На сьогодні Трамп обрамлений серією конфліктних ситуацій, які сам же створив ще під час виборчої кампанії. Якщо говорити про зовнішню політику, то турбулентними були заяви щодо НАТО, ООН, що викликало занепокоєння генсека, та, звісно, щодо РФ», – нагадує фахівець.

Трамп починає президентство гучно та вже зі слабких позицій, з огляду на його колишню популярність.

«У нього зараз буде два завдання: мінімізувати градус напруженості всередині країни, помиритися зі спецслужбами та презентувати новий курс. Але очікувати цього найближчим часом не варто. Не варто думати, що 20 січня буде інавгурація й усі крапки над «і» будуть розставлені», – пояснює Пашков.

Як припускає експерт, найближчим часом відносини по лінії США-ЄС-Білий дім-НАТО будуть складними й проблемними. Проте з американськими спецслужбами помиритися Трампу доведеться.

При цьому, за його словами, для РФ така ситуація або схожа на те, що відбувається зараз, цілком вигідна.

Доповідь спецслужб США: перед яким вибором постав Трамп іще до присяги?Політичний експерт оцінив перезавантаження відносин між новою адміністрацією Трампа та Україною після інавгурації.

«РФ потрібен не Трамп чи Клінтон, а внутрішня конфронтація всередині самих США, яка послаблює їхні позиції та обмежує вплив у світі. В цьому інтерес РФ. Це той варіант, за якого РФ може нарощувати свій вплив, у тому числі на українському напрямку, коли США перебувають у стані внутрішньої боротьби та протиріч», – вважає Михайло Пашков.

Україні, на його думку, варто ставити на чільне місце американські відносини, але не ставати в хвіст бажаючих зустрітися з Трампом, а налагоджувати відносини на рівні радників, помічників, які формуватимуть атмосферу ухвалення рішень.

«З іншого боку, потрібно розширювати контакти з республіканською більшістю в Конгресі, тим більше, що там є наші прихильники», – резюмував він.

Нагадаємо, Петро Порошенко домовився про зустріч із Дональдом Трампом. У Кремлі також анонсували переговори відразу після інавгурації новообраного президента США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: