Доповідь спецслужб США: перед яким вибором постав Трамп іще до присяги?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Найбільшу тривогу та одночасно цікавість українського істеблішменту викликають припущення про перші кроки нової адміністрації Трампа щодо України.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Пастка для Трампа. Нові точки відліку для відносин між США та Україною?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Трамп – не просто один із найепатажніших американських політиків, але, до того ж, ще й найбільш непрогнозований глава держави, якого обирали в США», – підкреслив Радчук.

Зараз, на його думку, на порядку денному залишається ситуація, що виникла між Трампом та американськими спецслужбами. Зухвалі заяви Трампа, які вказували на неповноцінність цих відомств та оприлюднених ними загроз, а також бажання їх реорганізувати, вже зумовили різку відповідь у вигляді компромату.

«З огляду на те, що в Дональда Трапма непрості відносини не лише з політичними опонентами, а й усередині «рідної» Республіканської партії, конфлікт зі спецслужбами може мати для нього вкрай негативні наслідки», – вважає політолог.

Ще до складання присяги Трампа поставили перед вибором: або ти не нехтуєш погрозами з боку Росії, або кампанія з дискредитації продовжиться.

«У звіті спецслужб ідеться про звинувачення Трампа в перемозі на виборах за допомогою Кремля. Докази цього не були оприлюднені, але можуть бути в секретній частині звіту, що закрита для громадськості», – нагадує експерт.

Але найголовніше при цьому, на його думку, що своїм звітом спецслужби США вже підірвали легітимність Трампа, що не може не мати наслідків для його політичного майбутнього.

Рік компромісів: фактори впливу на внутрішню політику в 2017 роціЗростання недовіри до всіх інститутів влади, криза партійного руху та складна економічна ситуація визначатимуть розвиток усіх внутрішньополітичних подій в Україні в 2017 році.

«У разі продовження конфронтації зі спецслужбами в публічній площині можуть з'явитися нові компрометуючі факти щодо президентської кампанії Трампа, відхреститися від яких йому буде вкрай важко. В підсумку не виключено, що все частіше лунатимуть заклики до імпічменту або добровільної відставки», – припускає Олександр Радчук.

Резюмуючи, він зазначив, що в ситуації, що склалася, нинішньому українському керівництву не залишається нічого іншого, крім як зайняти вичікувальну позицію.

«З одного боку, варто спостерігати за першими кроками та заявами нового очільника Білого дому. З іншого – не варто сподіватися на подальшу підтримку з боку США, а дотримуватися виключно власних інтересів», – підсумував політолог.

Детальніше читайте в матеріалі «Пастка для Трампа. Нові точки відліку для відносин між США та Україною?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: